Luchtverkeersleiding Nederland


Wijziging baanpreferentie per 28 maart

Met ingang van vrijdag 28 maart is de preferentie voor het baangebruik op Schiphol gewijzigd. Wanneer de weersomstandigheden dat mogelijk maken wordt bij voorkeur gestart en geland in noordelijke richting en wordt vanuit het zuiden geland. Dit geldt zowel voor het baangebruik overdag als in de nacht. Sinds 14 december jl. gold als eerste voorkeur starten en landen in zuidelijke richting. Vanaf vandaag zullen de Polderbaan en de Zwanenburg bij voorkeur worden ingezet voor startend verkeer in noordelijke richting. De Kaagbaan en de Aalsmeerbaan zullen bij voorkeur worden ingezet voor landend verkeer vanuit het zuiden.
Met deze wijziging in de preferentievolgorde moet de verdeling van de geluidbelasting rond Schiphol in balans blijven. Dit ter voorkoming van overschrijdingen van de toegestane norm voor de geluidbelasting in de handhavingpunten rond de luchthaven in het lopende gebruiksjaar. Dit is op 1 november 2007 van start gegaan en eindigt op 31 oktober a.s.
Naar verwachting zal de preferentievolgorde in de loop van dit gebruiksjaar nog een of meerdere keren worden gewijzigd.

Op 13 maart jl. is een proef gestart met nieuwe vaste vertrekroutes voor vliegtuigen die van de Zwanenburgbaan in noordelijke richting starten. Om deze nieuwe routes op alle operationele en veiligheidaspecten te kunnen testen wordt voorlopig tussen ongeveer 10.40 en 20.00 uur de Zwanenburgbaan in plaats van de Polderbaan ingezet, bij baancombinaties met één startbaan.

Op zondag 30 maart a.s. gaan met het ingaan van de zomertijd ook de zomerdienstregelingen van de meeste luchtvaartmaatschappijen op Schiphol in. Dit leidt tot een verschuiving van de piekuren. De eerste piek begint vanaf aanstaande zondag om 07.00 uur en duurt tot ongeveer 09.20 uur. Het gaat om een piek in het binnenkomende verkeer. Dan zijn, bij normale weersomstandigheden, twee landingsbanen in gebruik samen met één startbaan. De eerste piek in het uitgaande verkeer sluit daar omstreeks 09.20 uur op aan en duurt tot ongeveer 10.40 uur. In die periode zijn twee startbanen in gebruik samen met één landingsbaan.
De laatste piekperiode begint om ongeveer 20.00 uur en eindigt omstreeks 21.40 uur. Dit is een piek in het uitgaande verkeer. Buiten de piekuren en in de nacht zijn twee in plaats van drie banen tegelijk in gebruik: één landingsbaan en één startbaan.
Piektijden zijn richttijden, afgeleid van de dienstregelingen van de luchtvaartmaatschappijen. Het actuele baangebruik wordt bepaald door het actuele verkeersaanbod en de actuele omstandigheden.

De geldende preferentievolgorde wordt gepubliceerd op www.luchtverkeersleiding.nl.

Schiphol-Oost, 28 maart 2008
CC08/04/MW

LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND / CORPORATE COMMUNICATIONS Telefoon: 020 406 2178, 020 406 2000 / Fax: 020 406 3665, 020 648 4999 / Internet: www.lvnl.nl