Politie Zuid-Holland-Zuid

Politie houdt verdachte stenengooiers aan

Dordrecht, 28-03-2008 o Drie jongens uit Dordrecht van 16 en 17 jaar (2x) en een 16-jarige jongen uit Papendrecht zijn op 25 en 26 maart in Dordrecht en Papendrecht aangehouden. Ze worden ervan verdacht op 14 augustus 2007 een 17-jarige jongen uit Rijswijk en een trein met stenen te hebben bekogeld. Het slachtoffer stond op die dag rond 22.15 uur op het perron van NS station Dordrecht Stadspolders op de trein te wachten toen plots een aantal stenen om hem heen op het perron viel en uiteenspatte. De man werd niet geraakt en deed aangifte van poging tot zware mishandeling cq poging doodslag. Van de trein die op dat moment juist aankwam, werden twee ruiten vernield.
De machinist van de trein reed door naar het volgende station in Sliedrecht en besloot daarna niet verder te rijden. Arriva heeft bij de spoorwegpolitie aangifte gedaan van vernieling. De conducteur van de bewuste trein, een 38-jarige man uit Dordrecht, heeft eveneens aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling cq poging doodslag. De Politie Zuid-Holland-Zuid heeft het incident hoog opgenomen. Zowel de jongen uit Rijswijk, als de machinist en de conducteur waren zeer geschrokken en beschouwden het stenengooien als een poging hen te verwonden of om het leven te brengen. Het Wijkteam Oost van het district Dordrecht en Zwijndrechtse Waard is een uitgebreid onderzoek gestart dat leidde naar de identiteit van de verdachten. Onder meer is een buurtonderzoek gedaan, zijn getuigen gesproken en is de samenwerking met de Spoorwegpolitie gezocht. De drie verdachten hebben bekend dat ze vanaf het dak van een nabijgelegen flatgebouw stenen naar de man en de trein gooiden. Ze zijn allen in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.

De bovengenoemde acties vloeien mede voort uit de afspraken die zijn gemaakt binnen het in 2006 afgesloten Lokaal Veiligheids Arrangement voor de Dordtse stationsgebieden. De betrokken partijen politie, openbaar ministerie, KLPD/spoorwegpolitie, NS, gemeente en Arriva werken nauw samen om de veiligheid in en om de Dordtse stations te bevorderen.