Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


28.03.2008

Bijproducten bestemd voor diervoeder géén afval

Met de voorgestelde wijziging van de Wet Milieubeheer zullen bijproducten uit de voedings- en genotmiddelenindustrie in de nabije toekomst niet langer als afvalstof worden behandeld.

Uit de toelichting blijkt dat de Nederlandse overheid de waarborgen uit de diervoederwetgeving, zoals registratie en erkenning van bedrijven en administratie van goederenstromen, voldoende acht om de doelen uit de afvalstoffenwetgeving te waarborgen. Producten die alsnog buiten de diervoederketen geraken, komen alsnog onder de afvalstoffenwetgeving te vallen.

Uit het verslag van het debat over dit onderwerp blijkt dat er geen politiek beletsel is om de wijziging door te voeren. De VVD-fractie zet echter vraagtekens bij het Nederlandse standpunt dat agrarische reststromen die een bestemming krijgen als diervoeder eveneens het predikaat afvalstoffen hebben, zodat ze onder de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) vallen. Uit de analyse die in de memorie van toelichting wordt weergegeven ten aanzien van deze reststromen, lijkt juist naar voren te komen dat er geen noodzaak is om deze reststromen te bestempelen als afvalstoffen, aldus de VVD. Men heeft de minister daarom gevraagd waarom het Nederlandse standpunt ten aanzien van agrarische reststromen met als bestemming diervoeder niet wordt gewijzigd en hoe andere EU-lidstaten de wetgeving interpreteren.