Gemeente Venray


26 maart 2008

Handhavingsprogramma 2008

B en W heeft het uitvoeringsprogramma handhaving voor 2008 vastgesteld. Hierin is een prioritering van de handhavingscapaciteit opgenomen op basis van uren en procedures. Zaken die samenhangen met veiligheid en de gezondheid van burgers worden met voorrang behandeld. Als pilot wordt handhaving permanente bewoning op Parc de Witte Vennen opgepakt. De prioriteiten sluiten aan bij het Integraal Handhavingsprogramma 2007 - 2010 (IHHP).

Het IHHP 2007-2010 is de basis voor de planning. Dit programma is door de colleges van Meerlo-Wanssum Horst aan de Maas, Sevenum en Venray vastgesteld voor de periode 2007 tot en met 2010. Er zijn zo'n 1500 handhavingstaken bij de gemeente. Niet alle taken kunnen worden opgepakt, de prioriteiten zijn door het bestuur vastgelegd.

Jaarlijks wordt aan de hand van de ervaringen en ontwikkelingen van het vorige jaar bekeken of er andere prioriteiten gesteld moeten worden. Voor 2008 blijven de prioriteiten gehandhaafd. In 2007 is de handhavingsystematiek ingrijpend gewijzigd. Er zijn nu 21 thema's, zoals Horeca, bouwen en slopen zonder vergunningen. Hierdoor kunnen zaken gemakkelijker integraal opgepakt worden. De verdeling van uren over de thema's is tot stand gekomen in overleg met de vakafdelingen van de partnergemeenten. Dit is een feitelijke en verfijndere verdeling van de uren die in het IHHP is opgenomen.

Handhaving permanente bewoning recreatiewoningen is hierbij door de gemeente Venray ingebracht. Door een wijziging van de regelgeving kunnen de handhavingswerkzaamheden voor wat de controlewerkzaamheden betreft beperkt worden. In het uitvoeringsprogramma is handhaving permanente bewoning van recreatiewoningen De Witte Vennen in de vorm van een pilot opgenomen. De pilot wordt dit najaar geëvalueerd waarbij met name gelet wordt op de bereikte effecten (is de permanente bewoning beëindigd) en daarvoor benodigde capaciteit.

De gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum en Venray werken in de vorm van een gemeenschappelijke regeling samen op het gebied van handhaving. Voor de uren en procedures van handhaving sluit de gemeente Venray elk jaar een dienstverleningsovereenkomst met de partnergemeenten.