Gemeente Tilburg

Nummer 2008108BW
Datum 28 maart 2008

Tilburg krijgt 5,7 miljoen voor aanpak lucht

Tilburg in Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit

Nederland moet binnen enkele jaren voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Het ministerie van VROM stelt een programma samen waarin alle luchtkwaliteitmaatregelen zijn opgenomen die worden uitgevoerd. Dit is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Tilburg neemt deel aan dit programma en krijgt van het Rijk 5,7 miljoen voor de uitvoering van luchtkwaliteitmaatregelen.

Verkeersmaatregelen
De Tilburgse luchtkwaliteitmaatregelen zijn grotendeels verkeerstechnisch. De Westtangent wordt afgebouwd zodat verkeer dat niet in het centrum hoeft te zijn om de stad heen kan rijden. Met borden worden alternatieve routes aangegeven. Onnodig vervuilend vrachtverkeer wordt uit het centrum geweerd met de milieuzone. De doorstroming op de wegen wordt verbeterd. Met de aanplant van speciale bomen en heesters worden uitlaatgassen afgevangen. Bij de aanleg van de Cityring is hier al rekening mee gehouden.

Rijden op aardgas
Ook wordt er een extra impuls gegeven aan het rijden op aardgas. Dit is nog steeds de schoonste brandstof. Rijden op aardgas door de gemeente en Tilburgse bedrijven en instellingen is één van de maatregelen uit het Tilburgse luchtkwaliteitsplan. De gemeente gaat de komende jaren haar wagenpark verder vervangen door aardgasvoertuigen. Het BAT rijdt al met een vuilniswagen op aardgas. Tilburgse bedrijven en instellingen hebben ook al interesse getoond voor het rijden op aardgas. De Diamantgroep heeft nu al vijftien bestelautoÂŽs op aardgas rijden. Aardgas kan zelfs binnen enkele jaren worden vervangen door biogas dat is gemaakt uit afval. Daarmee wordt het gas nog schoner én CO2-neutraal.

Noot voor de pers:
Financiële Administratie
Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering: 013 542 99 52 Imre van de Meulen, Themacommunicatie: 013 542 88 05