D66

Populisme staat een betere ouderen- en gehandicaptenzorg in de weg

28 maart 2008

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vreest dat de Sociaal Economische Raad te veel vast houdt aan het bestaande systeem van de bijzondere ziektekosten (AWBZ) in een advies dat de Raad vandaag uitbrengt. De sociaal-liberale denkt dat het nodig zal zijn om onderdelen van de AWBZ onder te brengen bij de gewone ziektekostenverzekering. Koser Kaya: "De kwaliteit van bijvoorbeeld de ouderenzorg schiet te vaak tekort, terwijl de kosten wel sterk blijven stijgen. Daarom begrijp ik niet dat iedereen zo aan de huidige regeling blijft hangen. Ik denk dat veel ouderen vooral betere zorg willen en dat het systeem waarmee dat georganiseerd kan worden van ondergeschikt belang is."

Jaarlijks stijgen de kosten van de AWBZ, terwijl de kwaliteit onbevredigend is voor veel patiënten. Op dit moment bedragen de kosten van de AWBZ 25 miljard (zo'n 1500 euro per persoon per jaar). Deze kosten nemen bovendien sterk toe. Volgens Koser Kaya heeft dit te maken met de bureaucratie die de AWBZ eigen is. Koser Kaya: "Veel aanbieders van zorg hebben min of meer een monopolie waardoor zij zich niet veel aan hoeven te trekken van de patiënt. Ook zorgt het gebrek aan concurrentie voor stijgende prijzen."

De grote partijen weigeren tot nu toe na te denken over de problemen in de AWBZ. Volgens Koser Kaya heeft dit te maken met de verlammende werking van het populisme: "De SP zaait angst met haar verhalen over marktwerking en het CDA, de PvdA en de VVD laten zich hierdoor gijzelen. Ik zie geen andere mogelijkheid om bijzondere zorg te verbeteren zonder concurrentie te introduceren. Laten we marktwerking niet zoals in de jaren '70 tot taboe verklaren."

Het Centraal Planbureau concludeerde onlangs dat de marktwerking op veel terreinen heeft gezorgd voor een betere dienstverlening en een lagere prijs.

---