Gemeente Sittard-Geleen


029_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Zwerfafval? Samen oppakken!

Slotevenement scholenproject zwerfafval

Sittard-Geleen, 27 maart 2008 -- Het scholenproject over zwerfafval eindigt op vrijdag 28 maart officieel met een feestelijk evenement in de Stadbroekermolen. Onder het motto 'Zwerfafval? Samen oppakken!' kregen leerlingen van een 5-tal basisscholen de afgelopen drie maanden een lesprogramma over zwerfafval. Het slotevenement staat dan ook helemaal in het teken van zwerfafval. Behalve de onthulling van de zelfgemaakte kunstwerken zingen de kinderen dan hun eigen 'rommelrap'. En wordt hun kennis over zwerfafval getest in een snelle quiz. Wethouder Widdershoven: 'Jong geleerd is oud gedaan. Daarom zijn de kinderen in mijn ogen één van de belangrijkste doelgroepen.' Omdat dit scholenproject door alle betrokkenen als heel positief is ervaren, vindt Widdershoven het essentieel dat alle leerlingen in de hele gemeente les krijgen over zwerfafval. En dan gaat het niet alleen om de theorie, maar ook om de praktijk.

Sittard-Geleen wil het zwerfafval de komende jaren terugdringen met tenminste 25 procent. Om dit te bereiken organiseert ze verschillende activiteiten in het kader van een meerjarig zwerfafvalproject. De inspanningen zijn met name gericht op het tegengaan van het ontstaan van zwerfafval (preventie). Onlosmakelijk hieraan verbonden is de samenwerking met inwoners.

Nieuw begin

De gemeente wil het scholenproject de komende jaren uitbreiden naar de andere basisscholen én naar de middelbare scholen. Het einde van dit scholenproject markeert daarom tegelijkertijd een nieuw begin voor de komende jaren.

Het scholenproject 2008 heeft de leerlingen bewust gemaakt van het probleem. 'De meeste leerlingen zijn dankzij de lessen heel betrokken bij zwerfafval' zegt Ellie Limbourg, één van die toezichthouders. 'Ze weten er inmiddels al heel wat vanaf.

Ze weten wat zwerfafval is, hoe ze zwerfafval kunnen tegengaan en hebben er ook echt iets aan gedaan. Morgen, 28 maart, gaan ze zelf aan de slag om de omgeving van hun school schoon te maken. In de laatste les hebben alle klassen een schilderij gemaakt over en mét afval. De schilderijen worden vandaag door een echte jury beoordeeld.

Wat gaat er gebeuren vrijdag 28 maart 2008

12.30 uur Met de bus vanaf schoolplein naar Stadbroekermolen

12.45-13.00 uur Aankomst bij Stadbroekermolen

13.00 uur Samen broodje eten

13.15 uur Onthulling schilderijen en jurering schilderijen

13.45 uur Gezamenlijke rommelrap, waarbij wethouder Ingrid Widdershoven haar eigen couplet rapt

14.00 uur Ren-je-rot-quiz met ja/nee vragen over zwerfafval

14.45 uur Prijsuitreiking voor de quiz en voor de winnaar van het

schilderij

15.15 uur Vertrek bus terug naar school


---