Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Inbreng PvdA Noord-Holland bij provinciale Kadernota Cultuur:

PvdA: Culturele broedplaatsen stimuleren

De PvdA wil dat de provincie Noord-Holland culturele broedplaatsen meer gaat stimuleren. Dat zal PvdA-statenlid Greet Blokker maandag 31 maart inbrengen bij de behandeling van de Kadernota Cultuur in de statencommissie Sociale Infrastructuur.

Broedplaatsen zijn plekken waar jonge en beginnende kunstenaars de kans krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Het gaat daarbij om kunstenaars in alle disciplines, zowel beeldende kunst en multimedia als muziek, dans en theater. De PvdA wil dat de provincie dit soort broedplaatsen actief stimuleert en waar nodig financiert. Dit gaat dus zowel om ruimte voor en ondersteuning van beginnende beeldend kunstenaars (kunstenaarscollectieven, ateliers en expositieruimten) als om experimentele dans, theater en muziek en nieuwe initiatieven op het gebied van multimedia.

PvdA-statenlid Greet Blokker: De PvdA vindt broedplaatsen erg belangrijk, omdat daar nieuwe initiatieven ontstaan en het talent voor de toekomst zich kan ontwikkelen. Hier gebeuren vaak ook spannende en experimentele dingen, die zich onderscheiden van de meer traditionele vormen van cultuur. Op die manier ontstaat een meer divers cultuuraanbod, dat bijvoorbeeld ook voor jongeren aantrekkelijk is .

Hoewel de PvdA in grote lijnen erg enthousiast is over de Kadernota Cultuur, vindt statenlid Greet Blokker dat er aan broedplaatsen te weinig aandacht wordt besteed. Blokker: Het stimuleren van culturele broedplaatsen is wat ons betreft een echte rol voor de provincie. Het provinciale culturele beleid legt veel nadruk op cultuurparticipatie en cultuureducatie. Broedplaatsen sluiten daar goed bij aan. Waar het Rijk de instellingen van al gearriveerde kunstenaars financiert, kan de provincie beginnende en meer experimentele kunst stimuleren. Wij willen dat het stimuleren van broedplaatsen als provinciale taak wordt opgenomen in de provinciale cultuurnota. Komende maanden zullen wij bij de financiële voorbereiding voor de begroting (Kaderbrief) ook financiële voorstellen hiervoor doen .


*** EINDE PERSBERICHT ***