European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/40

Brussel, 27 maart 2008

7832/1/08 REV 1 (Presse 84)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Kameroen

De Europese Unie volgt nauwlettend de besprekingen over de grondwetsherziening en wijst erop dat een besluit tot wijziging van de grondwet alleen door het volk en de instellingen van Kameroen kan worden genomen.

De Europese Unie herinnert eraan dat de in 1996 aangenomen grondwet het resultaat was van een politieke dialoog en de democratische uitdrukking van de wil van het volk. Zij beklemtoont dat het van belang is de voorstellen voor grondwetsherziening te bespreken in een breed, vrij en open debat waarbij alle geledingen van de Kameroense samenleving betrokken zijn.

De Europese Unie blijft er in dat verband van overtuigd dat de mogelijkheid van een machtswisseling, de persvrijheid en het waarborgen van de openbare vrijheden essentieel zijn voor het consolideren van de democratie; zij wijst erop dat het kiessysteem en de kiezersopkomst dringend moeten worden verbeterd, aangezien zij borg staan voor de stabiliteit die het land nodig heeft.

De Europese Unie veroordeelt het geweld dat eind februari heeft plaatsgevonden alsmede de daaropvolgende pogingen tot manipulatie van etnische groepen. Zij bevestigt opnieuw haar steun aan de economische en sociale ontwikkeling van Kameroen, die met name gericht is op de zwakste en meest achtergestelde lagen van de bevolking.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom