Universiteit Maastricht

Persbericht

25 maart 2008

Eerste alumna meteen aan de slag bij NFI

Eerste masterdiploma's Forensica,
Criminologie en Rechtspleging

De eerste twee studenten die de
masteropleiding Forensica, Criminologie en Rechtspleging van de Universiteit Maastricht hebben afgerond, krijgen op 28 maart hun diploma. Audrey Daniëls (26) uit Klimmen is zelfs al sinds 1 februari aan de slag als 'forensisch adviseur internationaal i.o.' bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. De nieuwe masteropleiding ging een jaar eerder van start met bijna veertig studenten. De brede oriëntatie van de opleiding maakt de master uniek in Nederland.

Forensica, Criminologie en Rechtspleging is van start gegaan op 1 februari 2007 en combineert rechtswetenschap, criminologie en psychologie met ingrediënten uit de Life Sciences als dna- en sporenonderzoek. Van de oorzaken van criminaliteit tot hoe strafrechtelijk bewijs verzameld wordt en een juridische en ethische context: de multidisciplinaire opleiding belicht misdaad en strafrechtspleging op een zo breed mogelijke manier.

Audrey Daniëls volgde eerst de bachelor Nederlands Recht in Maastricht, gevolgd door een half jaar Strafrecht, waarna ze overstapte op de gloednieuwe opleiding. Nog voordat ze officieel was afgestudeerd, had ze een baan bij het NFI. Tijdens haar stage, bij de politie regio Limburg-Zuid op de afdeling Forensische Opsporing, werd ze op de vacature geattendeerd. "Omdat de opleiding nog zo nieuw is, kennen veel mensen in het veld hem nog niet. Zodra je erover vertelt, zijn ze erg enthousiast. Ik merk nu ook dat het bijvoorbeeld een pre is dat ik DNA-profielen kan 'lezen'. Dat vak, biomedische technieken, had wat mij betreft wat uitgebreider behandeld mogen worden, maar ik merk toch dat ik in die acht weken iets extra's heb geleerd waar ik mijn voordeel mee kan doen." De tweede afgestudeerde is Vera Ostendorf, oorspronkelijk afkomstig uit Venray. Zij sloot de opleiding zelfs cum laude af. Op dit moment zoekt ze een baan, bijvoorbeeld bij de overheid. De brede benadering van strafrecht sprak haar aan, net als veel anderen.

Volgens master directeur prof. dr. Taru Spronken is de belangstelling voor de master groot. Gehoopt werd op 25 studenten per jaar maar inmiddels volgen meer dan 60 studenten de master. "Dit is aanleiding geweest om per september 2008 een numerus fixus in te voeren, waarbij de capaciteit begrensd wordt tot 60 studenten op jaarbasis." De master is
- na aflegging van een toelatingstoets - ook toegankelijk voor studenten met een niet juridische bachelor of een HBO-bachelor recht.

De master Forensica, Criminologie en Rechtspleging is verweven met het Forensisch Instituut van de Universiteit Maastricht en DSM Resolve, dat naar verwachting begin mei officieel van start gaat. Directeur prof. dr. Ton Broeders: "De forensisch deskundigen binnen het instituut geven les aan deze masterstudenten en op termijn zal het instituut ook stagemogelijkheden en onderzoeksprojecten kunnen bieden. Dat betreft overigens geen zakenonderzoek, dat blijft binnen het forensisch instituut."

Noot voor de pers:

Als u aanwezig wilt zijn bij de
diplomauitreiking, of bijvoorbeeld de afgestudeerden op deze dag wilt interviewen, kunt u contact opnemen met Femke Kools, tel. 043-3885230, e-mail: Femke.kools@ssc.unimaas.nl

Voor meer informatie over de inhoud van
dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Taru Spronken, tel. 043 38827778, e-mail taru.spronken@strafr.unimaas.nl

De afdeling Communicatie &
Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Leading
in Learning

Based in Europe,
focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.