Gemeente Alkmaar


25 maart 2008

Vierhonderd kinderen vieren 400-ste 'verjaardag' van Kaasvader

Op vrijdag 28 maart ontvangt kaasvader Cees Koopman vierhonderd basisschoolleerlingen op de Alkmaarse kaasmarkt. De kaasvader viert dat het dit jaar vierhonderd jaar geleden is dat 'hij' als baas van het Alkmaarse kaasdragersgilde werd aangesteld.

Wie kent ze niet de beroemde Alkmaarse kaasdragers? Die sterke mannen die iedere vrijdag op hun berries de goudgele kazen van het Waagplein naar de weegschalen in het Waaggebouw sjouwen. Het Kaasdragersgilde, de groep waarin de kaasdragers samenwerken, is al heel oud. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de eerste 'vader off opsiender over de kaesdragers' als baas van het gilde werd aangesteld. Die eerste kaasvader heette Willem Claesz. Puytman. Cees Koopman, de huidige kaasvader, viert dit jaar dus 'zijn' 400-ste verjaardag en heeft daarom de Alkmaarse schoolkinderen uitgenodigd om samen met hem op de kaasmarkt zijn verjaardagsfeestje te komen vieren.

De kinderen van acht Alkmaarse basisscholen worden door de kaasvader om 9.30 uur ontvangen op het Waagplein, waar hij iets zal vertellen over zijn werk op de kaasmarkt. Om 10.00 u. luiden de kinderen samen met hem de bel om de markt te openen. Vervolgens krijgen de kinderen per groep een rondleiding door het Waaggebouw en over het marktplein onder leiding van een keurmeester en een kaasdrager. Na afloop worden de kinderen getrakteerd op limonade en iets lekkers.

Iedere basisschool in Alkmaar is in de gelegenheid gesteld met een maximum van 50 kinderen per school (jaargroep 6, 7, of 8) deel te nemen aan het evenement, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de stichting Evenementen Waagplein. Door de grote belangstelling van de scholen voor het evenement en het beperkte aantal plaatsen (maximaal 400) is besloten op vrijdag 11 april a.s. nog een tweede 'verjaardagspartijtje' te houden.

De Alkmaarse kaasmarkt wordt dit jaar gehouden van 21 maart tot en met 5 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.