Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen Van Dam over het schrappen van China van de Amerikaanse lijst van landen waar de ergste mensenrechtenschendingen plaatsvinden



Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over het schrappen van China van de Amerikaanse lijst van landen waar de ergste mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Deze vragen werden ingezonden op 14 maart 2008 met kenmerk 2070814570.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Dam (PvdA) over het schrappen van China van de Amerikaanse lijst van landen waar de ergste mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat China door de Verenigde Staten is geschrapt van de lijst van landen waar de ergste mensenrechtenschendingen plaatsvinden? 1) Is dit bericht waar?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u deze stap van de Amerikaanse autoriteiten?

Vraag 3

Deelt u de mening dat, gezien de op grote schaal voortdurende mensenrechtenschendingen in China, het schrappen van dit land van de betreffende Amerikaanse lijst te begrijpen noch te verklaren valt?

Antwoord

Nederland maakt geen rangschikking van landen waar schendingen van de mensenrechten, omdat naar mijn oordeel de ernst van verschillende soorten van schendingen niet vergelijkbaar is. Ik laat het opstellen van deze rangorde dan ook voor rekening van de Amerikaanse overheid.

Vraag 4

Deelt u de mening dat van het schrappen van China een verkeerd signaal uitgaat met betrekking tot de staat van de eerbiediging van mensenrechten in het land?

Vraag 5

Heeft de Amerikaanse regering u laten weten welke beweegredenen zij heeft gehad om China van de lijst te schrappen? Zo ja, welke zijn dit? Zo neen, bent u bereid de Amerikaanse autoriteiten om opheldering te vragen over de beweegredenen tot het schrappen van China van de betreffende lijst?

Antwoord

Uit het Amerikaanse rapport over China blijkt dat de Verenigde Staten onverminderd zorgen hebben over de mensenrechtensituatie in China. Ik deel die zorgen in grote lijnen en zie geen aanleiding de Amerikaanse autoriteiten om opheldering te vragen.


1) de Volkskrant, 12 maart 2008: "VS: mensenrechten China verbeterd"
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl