Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 28 maart

Fryslân, 28-03-2008 o Politieberichten van donderdag 27 maart 07.00 uur t/m vrijdag 28 maart 07.00 uur.

Heerenveen: valse aangifte straatroof
De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 44-jarige inwoner van Heerenveen op verdenking van valse aangifte. De man verklaarde aanvankelijk woensdagavond 26 maart op het Burgemeester Kuperusplein bij een pinautomaat beroofd te zijn. Toen de politie hem confronteerde met een aantal tegenstrijdigheden en onduidelijkheden in zijn verklaringen, gaf de man toe niet beroofd te zijn. Hij verkeert in financiële problemen en wilde het geld dat hij had gepind onttrekken aan een betalingsregeling die hij met een bewindvoerder heeft getroffen. Het geld werd door de politie in zijn woning aangetroffen en is na in beslagname aan de bewindvoerder afgegeven

Leeuwarden: te snel, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs ongevorderd van een 40-jarige automobilist uit Dokkum. De man werd met de lasergun betrapt op de Anne Vondelingweg. Hij reed daar 125 km/u terwijl daar 70 km/u is toegestaan. Na een stopteken werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Witmarsum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagmiddag in het ziekenhuis van Sneek een 63-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder was eerder die middag in een supermarkt aan het Kaatsplein in Witmarsum onwel geworden. Medewerkers van de winkel hadden de man op een stoel gezet en de hulpdiensten gewaarschuwd. Na onderzoek in de ambulance werd besloten dat de man niet werd overgebracht naar het ziekenhuis. Eenmaal buiten de ambulance werd de 63-jarige gelijk weer onwel. Ditmaal werd hij wel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Een getuige had gezien dat de man met een auto naar de supermarkt was komen rijden. Hierop werd de verdachte aangehouden in het ziekenhuis, waarna er een bloedproef bij hem werd afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: botsing fietser en motor
De politie heeft donderdagmiddag assistentie verleend bij een ongeluk op de Orionweg. Een 25-jarige motorrijder uit Leeuwarden zag te laat dat een fietser voor hem de weg overstak. Ondanks krachtig remmen kon hij een aanrijding met de fietser, een 43-jarige plaatsgenoot, niet voorkomen. De fietser liep daarbij lestel op aan zijn hoofd en mogelijk zijn rug en werd daarom voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in de stad overgebracht.

Oosterzee: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag op de Herenweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een fietser (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. Een 58-jarige automobilist verliet de oprit van een woning en wilde het fietspad oversteken. De bestuurder zag de fietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: rijden onder invloed en rijden zonder geldig rijbewijs De politie heeft donderdagavond op de Zuiderhogeweg een 35-jarige automobilist uit De Knipe aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het rijden zonder geldig rijbewijs. De bestuurder had nabij het tankstation een kleine aanrijding veroorzaakt. Omdat de agenten een vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de verdachte 530 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uren en een proces-verbaal. Teven kreeg de man een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling, getuigen gezocht
De politie heeft donderdagavond in de Sieversstraat een 15-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 20.45 uur attendeerde het winkelend publiek twee surveillerende agenten op een mogelijke vechtpartij voor een winkel in de Sieversstraat. De agenten waren snel ter plaatse en zagen dat de 15-jarige jongen een 16-jarige plaatsgenoot stevig bij de arm vast had. Omdat de 16-jarige verklaarde te zijn mishandeld, werd de verdachte aangehouden. In de kleding van de 15-jarige vonden de agenten een mes. Dit steekwapen werd in beslag genomen. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie komt graag in contact met getuigen van de mishandeling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Willem Pijperstraat. Vermoedelijk is men tussen donderdagochtend en donderdagmiddag door flipperen binnen gekomen. Uit de woning werden twee spelcomputers en bijbehorende games weggenomen. De bewoner (leeftijd onbekend) heeft aangifte gedaan.

Burgum: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt de brandstichting in een woning aan de J.D. Vriesstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag werd er een brandend voorwerp door de brievenbus gegooid. De bewoonster werd wakker van een vreemd geluid en ging op onderzoek uit. In de gang ontdekte ze de brand. Met een emmer water wist ze de vlammen te doven. De politie stelt een nader onderzoek in.

Eastermar: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Mini Cooper met kenteken 78-PX-NR. De auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf een parkeerplaats aan de E.M. Beimastrjitte weggenomen. De 47-jarige eigenaar uit Surhuisterveen deed aangifte.

Terschelling West: barpersoneel houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het barpersoneel van een horecagelegenheid aan de Molenstraat geassisteerd bij de aanhouding van een 16-jarige inwoner van het Duitse Lippoldswieler. De jongen werd door een medewerker betrapt toen hij achter de bar een fles sterke drank wilde wegnemen. De verdachte werd door het personeel aangehouden en vervolgens overgedragen aan de gewaarschuwde agenten. De Duitse jongen werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau op het eiland.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in de Grote Hoogstraat een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De Leeuwarder was net uit een taxi gestapt en wilde niet betalen voor de rit. De man werd kwaad en sloeg op de taxi. De chauffeur waarschuwde vervolgens de politie. De
verdachte werd op aanwijzing van de taxichauffeur aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.