CDA en VVD ZH stellen vragen over de toekomst van de agrarische sector


DEN HAAG, 20080328 -- In schriftelijke vragen roepen coalitiepartners CDA en VVD Gedeputeerde Staten op om meer duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de agrarische sector in de provincie Zuid-Holland. Directe aanleiding voor de vragen vormt het besluit van de provincie Noord-Holland om ten koste van agrarisch grondgebied het Wieringerrandmeer aan te leggen.

Vragenstellers van CDA en VVD willen van Gedeputeerde Staten weten hoe zij tegenover dergelijke ontwikkelingen staan en welke gebieden in Zuid-Holland in aanmerking komen om te worden onttrokken aan de agrarische sector. In hun toelichting wijzen zij erop dat de omzetting van agrarisch gebied naar natuur vanuit verschillende oogpunten vragen oproept en bovendien niet altijd te rijmen valt met de ambities van de provincie Zuid-Holland om voor een open landschap en een behoorlijk inkomen voor agrarische ondernemers te zorgen.

In de eerste plaats betogen Statenleden Wilbert de Jong (CDA), Ton van der Stoep (CDA), Ank van Ginkel (VVD) en Willem Topper (VVD) dat het sinds de verschijning van het coalitieakkoord steeds duidelijker is geworden dat er een structurele voedselkrapte op de wereldmarkt ontstaat. Door verschillende ontwikkelingen als voortschrijdende globalisering en liberalisering lopen we aan tegen grenzen. In het kader hiervan wees Gerda Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, al op het belang van de agrarische sector in Nederland en zij gaf aan dat de landbouwer in de toekomst een krachtig ondernemer moet zijn die midden in de samenleving staat. In tegenstelling tot de provincie Noord-Holland waar wordt uitgegaan van een onzekere toekomst, heeft de provincie Zuid-Holland in de Nota Levend Landschap aangegeven te kiezen voor een economische sterke landbouw.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen op de wereldvoedselmarkt en het concrete toekomstperspectief dat bestaat voor veel agrarische ondernemers in Zuid-Holland, vragen de Statenleden van CDA en VVD Gedeputeerde Staten om bestaande plannen om boerenland om te zetten in natuur serieus te heroverwegen. Initiatiefnemer Wilbert de Jong van het CDA zegt hierover: "Velen zullen "het verdrinken van boerenland" zoals in Noord-Holland, om met schrijver Frank Westerman te spreken, decadent vinden in een tijd waarin er op grote schaal sprake is van voedselkrapte en waarin gewezen wordt op het belang van een vitale agrarische sector.We willen dan ook graag van GS weten in welke mate zij tegemoet kunnen komen aan het behoud van boerenland en in welke mate zij de agrarische sector daadwerkelijk willen en kunnen ondersteunen."





CDA Statenfractie Zuid-Holland