CDA wijst op overstromingsgevaar via achterdeur van Zuid-Holland


DEN HAAG, 20080328 -- In schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten heeft de CDA Statenfractie samen met coalitiepartner VVD haar bezorgdheid geuit over het overstromingsgevaar dat in Zuid-Holland aanwezig is zolang de droge waterkering tussen Dijkring 14 (Centraal Holland) en Dijkring 15 (Krimpenerwaard en Lopikerwaard) nog niet op kerende hoogte is gebracht.

Vragenstellers Wiebrand Dijkstra (CDA) en Hans Démoed (CDA) wijzen erop dat er terecht veel aandacht wordt gegeven aan zwakke schakels langs de kust, maar dat er via de achterdeur van Zuid-Holland ook sprake is van een groot overstromingsgevaar. Zo blijkt uit de risicokaart die door de provincie is uitgebracht dat de gevolgen van een doorbraak van de primaire kering vanuit de rivier de Lek een groot negatief effect hebben.

Deze gevaarlijke situatie wordt veroorzaakt doordat de droge kering tussen Dijkring 14 (Centraal Holland) en Dijkring 15 (Krimpenerwaard en Lopikerwaard) nog niet op kerende hoogte en voldoende stabiliteit is gebracht. Het Rijk is verantwoordelijk hiervoor en heeft toegezegd dat de hydraulische randvoorwaarden op basis waarvan de hoogte van deze keringen moet worden bepaald dit najaar beschikbaar zullen zijn. Het bepalen van de hoogte en de noodzakelijke verbeteringsplannen alsmede de financiering hiervan liggen nog besloten in de tijd.

Het CDA is bezorgd over de huidige, gevaarlijke situatie. Zij wil van GS weten of zij op de hoogte zijn van de veiligheidsproblemen van Zuid-Holland via de achterkant van Dijkring 14 en in hoeverre zij maatregelen hebben genomen of zullen nemen om de veiligheid tegen overstromingen te garanderen. Voorts wil zij van GS weten of het aanleggen van compartimenteringsdijken (dijken die bij een mogelijke dijkdoorbraak elders de gevolgen van overstroming kunnen beperken tot een kleiner gebied) bij kan dragen aan het vergroten van de veiligheid in het geval dat de primaire keringen op voldoende hoogte en stabiliteit zijn gebracht.

Gezien de ernstige situatie zijn ook op landelijke niveau door CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan dergelijke vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.





CDA Statenfractie Zuid-Holland