Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

PERSBERICHT

Tropeninstituut wint innovatieprijs met biodieselbedrijf in Mali

Amsterdam, 28 maart 2008

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is in de categorie Internationale Samenwerking uitgeroepen tot winnaar van het Ei van Columbus, een prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het KIT heeft de prijs gekregen voor het opzetten van een bedrijf in Mali waar op een duurzame manier biodiesel wordt geproduceerd.

De biodiesel in Mali wordt gemaakt uit de olie van jatrophanoten. Deze noten groeien aan heggen die door boeren in de afgelopen decennia werden aangeplant om hun akkers te beschermen tegen erosie. Tot nu toe werden de noten niet geplukt; ze zijn giftig voor mens en dier. De boeren verkopen de noten door aan hun coöperatie, die er olie van perst. Dit levert de boeren een aanvullend inkomen op. De coöperatie verkoopt de olie aan het bedrijf Mali Biocarburant, dat de biodiesel produceert. De productie gaat dus niet ten koste van voedsellandbouw of oerbos. Dat was een belangrijke reden voor de organisatie van het Ei van Columbus om het KIT als winnaar aan te wijzen in de categorie Internationale Samenwerking. Het Ei van Columbus is ingesteld door zeven ministeries.

Lokale afzetmarkt
Begin 2008 is de productie van biodiesel in Mali gestart in een nieuw gebouwde fabriek. Na de pluk worden de noten eerst geperst in mobiele persen. Vervolgens vindt in de fabriek de raffinage plaats. De dieselbrandstof wordt lokaal afgezet. Het is geschikt voor generatoren en auto's. Restproducten worden verwerkt. Zo gebruikt een lokale vrouwenorganisatie de glycerine om er zeep van te maken.

Kleine boeren hebben zeggenschap
Het KIT heeft het bedrijf in Mali opgezet in samenwerking met lokale partners, waaronder de boerencoöperatie en enkele investeerders. Het project wordt gerealiseerd in het kader van de PSOM-regeling. Naast het KIT behoren onder andere het Nederlandse Spoorwegpensioenfonds en de lokale boeren tot de investeerders in de onderneming. De boerencoöperatie wijst een van de leden van de Raad van Commissarissen aan.



Ingezonden persbericht