NOC*NSF


Arnhem, 28 maart 2008

Mascotte Nederlands Olympisch Team heet Tjemp

Papendal - Tjemp is de naam geworden van de mascotte van het Nederlands Olympisch en Paralympisch Team. De bedenker van deze naam, de 20-jarige Albert Stek uit Ameide, ontving vanmiddag in de Sporthallen Zuid in Amsterdam uit handen van NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra de cheque die hem recht geeft op een meet en greet met de Olympische medaillewinnaars.

Aan de oproep een naam in te zenden voor de mascotte van het Nederlands Olympisch Team en het Nederlands Paralympisch Team bij www.sport.nl, is massaal gehoor gegeven. Al op de eerste dag kwamen er bij de redactie van www.sport.nl bijna duizend suggesties binnen. Op de laatste dag was het totaal aantal inzendingen opgelopen tot bijna drieduizend.

De naam voor de mascotte moest onder meer sportief zijn, sympathiek klinken, maar ook ambitie uitstralen en kinderen aanspreken. Uit alle inzendingen kwam de naam Tjemp als beste naar voren. Inzender Albert Stek gaf als motivatie voor zijn naamkeuze: "Tjemp is een afgeleide van het Engelse woord champion, wat kampioen betekent. In mijn ogen zijn alle sporters die straks deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen kampioenen, vandaar de naam Tjemp."

De mascotte werd maandag 17 maart voor het eerst gepresenteerd tijdens het EK zwemmen in Eindhoven. Met behulp van Tjemp wil NOC*NSF de Olympische koorts aanwakkeren bij het Nederlandse publiek en betrokkenheid creëren met de sporters die straks naar Beijing gaan. Overigens is Tjemp niet alleen bedoeld voor 2008, maar zal hij/zij ook na dit Olympisch jaar de sporters ondersteunen.