Gemeente Heemskerk


dinsdag, 25 maart 2008

Gratis compost afhalen in Heemskerk

Op zaterdag 29 maart en zaterdag 12 april kunnen inwoners van Heemskerk tussen 09.30 en 15.00 uur gratis compost ophalen op het afvalbrengstation Tolhek aan de Communicatieweg. Zij kunnen zelf compost in een aanhanger of meegebrachte zak scheppen. De gemeente organiseert deze actie samen met HVCcompostering, die de compost beschikbaar stelt. Hiermee worden de mensen beloond voor hun afvalscheidingsgedrag. Daarnaast wordt het belang benadrukt van het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval, nu en in de toekomst.

Compost kan nuttig worden toegepast als bodemverbeteraar voor particulier en bedrijfsmatig gebruik. De bij HVC behorende composteringsinstallaties hebben baat bij de aanlevering van zuiver, niet-verontreinigd groente-, fruit- en tuinafval (gft), zodat het goed en efficiënt tot compost kan worden verwerkt. Het product compost kan alleen van goede kwaliteit zijn wanneer mensen hun groente, fruit en tuinafval (gft) goed scheiden van hun restafval.

Minder meststoffen
Er wordt momenteel veel discussie gevoerd of de inzameling van gft wel effectief is. Veel indianenverhalen doen de ronde als het om gft gaat. Zo denken veel mensen nog altijd dat gft-, groen en restafval uiteindelijk op dezelfde hoop belanden. Dat is vanzelfsprekend niet het geval want composteren is een goedkope manier van afvalverwerking en het gebruik van compost gaat verschraling van de bodem tegen. Compost houdt mineralen langer vast en verbetert de vochthuishouding van de bodem, waardoor ook minder meststoffen nodig zijn.

Brandstof voor de toekomst
Op dit moment onderzoekt HVC actief de mogelijkheden om gft op te werken tot een brandstof. Gft als brandstof voor de toekomst. Het zijn nieuwe kansen die de waarde van gft-afval extra benadrukken. Daarom blijft het belangrijk dat alle inwoners hun afval scheiden.
---