Gemeente Venlo


Jeugdbrandweerwedstrijd op zaterdag 29 maart

26-3-2008

Dit jaar organiseert de jeugdbrandweer van Venlo op zaterdag 29 maart voor het eerst een jeugdbrandweerwedstrijd. Op deze dag zullen 23 jeugdbrandweerploegen uit heel Nederland tegen elkaar strijden om de hoogste eer.

De wedstrijd voor de jeugdbrandweer is opgedeeld in twee categorieën. De junioren in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar en de aspiranten met een leeftijd van zestien tot achttien jaar. De uitslag van deze wedstrijd bepaalt welke teams door mogen naar de halve finale wedstrijden voor jeugdbrandweer later dit jaar.

Elke team bestaat uit zes leden. De bevelvoerder heeft de algehele leiding over het team. De chauffeur/pompbediende is verantwoordelijk voor het gereedmaken van de ondergrondse brandkraan. De waterploeg maakt de brandslangen klaar, waarna ze als dat nodig is ingezet worden bij het blussen. De aanvalsploeg verkent samen met de bevelvoerder de brand, zij voeren de eventuele reddingen uit en bedwingen de brand. Een goede samenwerking en kennis van materiaal en procedures bepalen de uitslag.

De jeugdbrandweer van Venlo is in 1999 opgericht, toen nog onder de noemer jeugdbrandweer Belfeld. Op dit moment zitten er twintig enthousiaste jongens tussen de twaalf en achttien jaar oud bij de jeugdbrandweer. Eén keer per twee weken komen ze bij elkaar om te oefenen. De jeugdleiders behandelen theorie en er worden praktijksituaties nagebootst, bijvoorbeeld het onder controle krijgen en blussen van een brand in een woonhuis.
Vanuit de jeugdbrandweer zijn inmiddels acht mensen doorgestroomd naar de vrijwillige of beroepsbrandweer.