Gemeente Breda

Gemeente Breda maakt energiekosten inzichtelijk voor haar inwoners

Energiebijeenkomst op zaterdag 29 maart in het Chassé Theater

Op zaterdagmiddag 29 maart 2008 organiseert de Gemeente Breda een bijeenkomst in het Chassé Theater over energie in en rond het huis. De gemeente wil hiermee haar bewoners laten zien hoeveel energieverbruik eigenlijk kost en hoeveel daarvan onnodig is.

De energierekening beslaat een steeds groter deel van het huishoudbudget. De energieprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen: sinds 2000 zelfs met 75%. De kosten per huishouden lopen daarom aanzienlijk op. Toch weten maar weinig mensen hoe je eenvoudig honderden euro's per jaar kunt besparen op de energierekening. Om bewoners te laten zien hoe dat kan, is onlangs in Breda Nu de Energiekrant verspreid vol met feiten over energie en slimme tips. Op zaterdag 29 maart laat de gemeente verder zien waar er in huis energie en geld te besparen is.

De inloopavond

In het Chassé Theater in Breda worden alle Bredanaars uitgenodigd om te komen zien hoe eenvoudig energiebesparing nu eigenlijk is. In een nagebouwde huiskamer kunnen bewoners precies zien op welke punten in een huis energie te besparen valt en hoeveel geld dat kan schelen. Daarbij wordt zoveel mogelijk praktische informatie geboden: hoeveel kost het om een pc aan te laten staan, passen spaarlampen tegenwoordig in alle armaturen, hoe ziet een zonnepaneel eruit en waar kun je terecht met vragen over het energielabel voor je huis?

Medewerkers van de gemeente, energie adviseurs en een aantal leveranciers van energiezuinige producten staan klaar om bezoekers te ontvangen en vragen te beantwoorden. De eerste 100 bezoekers ontvangen tegen inlevering van de bon uit de energiekrant een gratis klimaatgids, boordevol besparingstips en kortingsbonnen. Om 16.00 uur reikt wethouder Willems (milieu) de hoofdprijs uit van de energiequiz, die ook in de energiekrant stond. Deze hoofdprijs is een energiezuinige wasmachine t.w.v. EUR 749,-. Alle goede inzenders van de energiequiz dingen mee naar deze hoofdprijs.

De bijeenkomst is onderdeel van een energiebesparingscampagne die in 11 West-Brabantse gemeenten wordt uitgevoerd, te weten: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem en Zundert. Organisator van de campagne is Milieu & Afval Regio Breda (MARB), dat in samenwerking met de aangesloten gemeenten in iedere gemeente een Energiekrant heeft verspreid en de inloopavond heeft georganiseerd. MARB beoogt hiermee energiebesparing onder particulieren in West-Brabant te stimuleren. De bijeenkomst in Breda is de laatste in de reeks.

Breda, 28 maart 2008