Gemeente Beverwijk


Gratis compost afhalen in Beverwijk

Op zaterdag 29 maart 2008 en zaterdag 12 april 2008 kunnen inwoners van Beverwijk tussen 8.00 en 17.00 uur gratis compost ophalen nabij het plantendepot van de gemeente op de Westerhoutweg. Inwoners mogen de compost zelf in een meegebrachte zak, emmer of aanhanger scheppen. De compost is op te halen, zolang de voorraad strekt (op=op). De gemeente Beverwijk organiseert deze actie samen met HVC-compostering, die de compost beschikbaar stelt. Hiermee benadrukken zij het belang van het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval, nu én in de toekomst.

Compost kan nuttig worden toegepast als bodemverbeteraar voor particulier en bedrijfsmatig gebruik. De bij HVC behorende composteringsinstallaties hebben baat bij de aanlevering van zuiver, niet-verontreinigd groente-, fruit- en tuinafval, zodat het goed en efficiënt tot compost kan worden verwerkt. Het product compost kan alleen van goede kwaliteit zijn wanneer mensen hun groente-, fruit- en tuinafval goed scheiden van hun restafval.

Minder meststoffen

Er wordt momenteel veel discussie gevoerd of de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval wel effectief is. Veel indianenverhalen doen de ronde als het om groente-, fruit- en tuinafval gaat. Zo denken veel mensen nog altijd dat groente-, fruit- en tuinafval en restafval uiteindelijk op dezelfde hoop belanden. Dat is natuurlijk niet het geval, want composteren is een goedkope manier van afvalverwerking en het gebruik van compost gaat verschraling van de bodem tegen. Compost houdt mineralen langer vast en verbetert de vochthuishouding van de bodem, waardoor ook minder meststoffen nodig zijn.

Brandstof voor de toekomst

Op dit moment onderzoekt HVC de mogelijkheden om groente-, fruit- en tuinafval op te werken tot een brandstof. Groente-, fruit- en tuinafval als brandstof voor de toekomst. Het zijn nieuwe kansen die de waarde van groente-, fruit- en tuinafval extra benadrukken. Daarom blijft het belangrijk dat alle inwoners hun afval scheiden.