Thema 'De wereld in beweging'

Open Dag voor omwonenden bij TNO in Utrecht op zaterdag 29 maart 2008

26 maart 2008 - Op zaterdag 29 maart van 13.00 tot 16.30 uur houden TNO Bouw en Ondergrond en Deltares een Open Dag.

Onder de noemer 'De wereld in beweging' worden de allernieuwste ontwikkelingen en technieken gepresenteerd, zoals de waterzuiveringsinstallatie Memstill waarmee goedkoop zoet water wordt gemaakt van zeewater. Daarnaast kunnen scholieren een voorproefje nemen van de Geotruck en is het mogelijk om virtueel te fietsen of te zeilen. Ook aan de allerkleinsten is gedacht met een springkussen, theatershow en bioscoop.

Zaterdagmiddag is in en om het TNO-gebouw aan de Princetonlaan in Utrecht van alles op het gebeid van techniek te beleven. Zo is op de demonstratiemarkt te zien hoe van zeewater zoet water wordt gemaakt met de speciale Memstill-technologie. Een ander voorbeeld is een aquarium waarin getoond wordt hoe met een stukje rubber bijna onmeetbaar lage concentraties verontreinigde stoffen in water wordt gemeten. Daarnaast wordt bij de maquette van de windtunnel uitleg gegeven hoe de deeltjesteller fijnstof detecteert en hoe luchtverontreiniging zich verspreidt.

Nieuw: Geotruck

Ook uniek is de Geotruck die tijdens de open dag voor het eerst te bezoeken is. TNO heeft met de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht en andere partners in het kader van het Jaar van de Planeet Aarde deze Geotruck ontwikkeld. De Geotruck is een mobiel klaslokaal voor vwo-scholieren die aan de hand van opdrachten, simulatieopstellingen en de site www.geotruck.nl informatie krijgen over wereldwijde thema's als klimaatverandering, energievraagstukken, overbevolking en armoede.

Virtueel fietsen of zeilen

Tijdens de Open Dag is voor jong en oud van alles te beleven. Zelfs virtueel te fietsen of zeilen en speciaal voor de allerkleinsten is er ook een springkussen, een theatershow en een bioscoop. Meer Iedereen die de open dag van TNO en Deltares wil bezoeken, kan zich tot zaterdag opgeven via www.melduaan.nu.

Programma en locatie

Open Dag van TNO Bouw en Ondergrond en Deltares Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht

Zaterdag 29 maart 13.00 tot 16.30 uur: demonstratiemarkt.

Kijk voor meer informatie op www.tno.nl/opendagutrecht.