Ingezonden persbericht


P E R S B E R IU C H T

Monumenten bedreigd?
Expositie toont rijkdom religieus erfgoed van Limburg

Limburg is rijk aan religieus erfgoed zoals kerken, kloosters, kapellen, abdijen, synagogen, moskeeën en begraafplaatsen. Maar religie als levenshouding verloor aan belang. De ontkerkelijking is er debet aan dat het religieus erfgoed onder zware druk staat. De afgelopen decennia heeft een kaalslag van religieuze monumenten plaatsgevonden. Tientallen kerken - vaak van grote stedenbouwkundige en monumentale waarde - zijn gesloopt. Loek Tangel (Den Haag 1926) is dé fotograaf van monumenten. Van 1969 tot 1991 was hij actief voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Tangel was als fotograaf betrokken bij veel publicaties onder meer bij de delen Noord-Brabant en Limburg van de serie 'De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst '. Het Limburgs Museum in Venlo toont van 29 maart tot en met 25 mei 2008 een expositie met foto's van Tangel over het religieus erfgoed van Limburg.

Cultureel erfgoed is de historische drager van onze identiteit. Het moet niet alleen behouden worden, maar ook in gebruik een onderdeel blijven van het dagelijks leven. Steeds meer kerken en kloosters sluiten hun deuren. Waar het monumenten betreft, wordt vaak in een moeizaam proces nog een nieuwe bestemming gezocht. Bij niet-beschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, zeker in stads- en dorpskernen waar de economische druk groot is.

Van de andere kant groeit de belangstelling voor geschiedenis en cultuur. Kerken, kloosters, pastorieën en abdijen worden gewaardeerd als essentiële beeldbepalers en als uitdragers van een lokale identiteit. Begraafplaatsen en kloostertuinen vormen monumentale oases van rust temidden van de dagelijkse hectiek. De komst van nieuwe Nederlanders met andere levensovertuigingen brengen nieuwe invloeden in religieus bouwen met zich mee, die uitnodigen tot reflectie en dialoog. Kerkmeubilair, boeken, gewaden, kerkorgels, klokken, beeldhouwwerken en schilderingen verhalen van de rijke traditie in ons land op het gebied van theologie en tolerantie.

Het voortbestaan van ons religieus erfgoed is echter geen vanzelfsprekendheid. Het prikkelen van het publieke besef dat een duurzame toekomst van religieus erfgoed een zaak en verantwoordelijkheid van ons allemaal is, vormt de basis voor het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008. De foto-expositie in het Limburgs Museum over het religieus erfgoed in Limburg moet mede gezien worden als bijdrage aan het publieke debat erover.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 12 mei 11-17 uur
overige maandagen gesloten

inlichtingen
Ad van Pixteren/Sef Derkx
telefoon
077 352 21 12

Persfoto's rechtenvrij downloadable van:
http://www.limburgsmuseum.nl/pers/LoekTangel/


---- --