Rainbow Music concert door Kintaki


soukous en etnopop uit Congo

DORDRECHT, 20080318 -- Blaise Kintaki is een uit Congo afkomstige zanger en componist, die sinds 1995 op de Nederlandse podia te vinden is met zijn vrolijke en swingende muziek. Op zaterdag 29 maart staat hij in Jazzpodium DJS te Dordrecht bij Club Rainbow. Het concert begint om 22.00 uur. Hoewel hij er niet van houdt zijn muziek te voorzien van een etiket, zou 'etno-pop' een goede omschrijving zijn: in Kintaki's composities, gezongen in het Frans, Engels, Lingala en Kikongo, is het ritme van de Zaïrese soukous te horen, maar ook blues, jazz en westerse popmuziek klinken erin door.

Kintaki bracht zijn jeugd door in Zaïre, de huidige Democratische Republiek Congo. Hij volgde hier een muziekopleiding en was als trompettist en zanger verbonden aan de groep Chem Chem Yetu. Later speelde hij onder meer bij de band OJLAI (Orchestre des Jeunes Laïques). Wanneer composities van Blaise Kintaki om politieke redenen gecensureerd worden, besluit hij Zaïre te verlaten. Hij gaat naar Parijs om daar zijn studie en muzikale loopbaan te vervolgen, en schrijft in deze jaren een groot aantal chansons. In 1995 besluit hij naar Nederland te komen om hier zijn muzikale geluk te beproeven.

Kintaki heeft met zijn band inmiddels al veel concerten achter de rug. Hij heeft onder andere opgetreden op festivals als Festival Mundial (Tilburg), Dunya Festival (Rotterdam), Vierdaagse feesten (Nijmegen) en het African Festival Delft.
In het kader van de landelijke manifestatie De Kracht van Cultuur speelde Kintaki in de Rotterdamse club Nighttown. Blaise Kintaki won in het popcentrum Doornroosje met zijn groep de Roos van Nijmegen, de popmuziekprijs van de stad Nijmegen.

Voor meer informatie: www.kintaki.com of www.jazzpodiumdjs.nl

Bezetting:

Blaise Kintaki ( Congo)-vocal
Saskia van Vliet (Ned.)- vocal
Carlos Moteiro (Angola) - bass
Roberto Cuello (Curacao) - piano
Tourba ("mille baquettes" ) Kapamby (Congo) - drums
Zoumana Diarra (Mali) - guitar
Matondo wa Tondo (Congo) - gitaar (S.O.S)





Ingezonden persbericht