Wrakingskamer rechtbank Leeuwarden gewraakt


Beeldende media geweigerd

LEEUWARDEN, 20080329 -- Donderdag 27 maart is de wrakingskamer van de Rechtbank Leeuwarden gewraakt. Het betrof een zaak, waarin de op 20 februari gewraakte rechter had verzuimd mogelijke meineed van een getuige te onderzoeken en bewijsstukken van die meineed niet in ontvangst wilde nemen.

Advocaat mr. L.H.W.M. Koenen trok fel van leer tegen de voorzitter van de wrakingskamer, toen volgens hem vanaf het begin al bleek dat de wrakingkamer niet van plan was om enig onderzoek te verrichten dan wel iets te doen. Toen de wrakingkamer ook nog eens liet weten geen enkele vraag te willen te stellen aan de gewraakte rechter, is de wrakingkamer gewraakt.
Opmerkelijk is dat voorafgaand het maken van beeld- en geluidsopnames werd verboden, hoewel het een openbare zitting betrof. Tijdens de zitting kwam naar voren dat vlak voor de zitting besloten was het belang van de privacy van de rechter meer gewicht te geven dan het publieke belang bij een tv-registratie van de wrakingzitting. Hierover is het laatste woord volgens MvF Media / Provincie TV nog niet gesproken.

Woensdag 2 april a.s. om 11.00 uur speelt bij de Hoge Raad in Den Haag toevallig voor dezelfde persoon nog een vergelijkbare wraking, in dit geval van de voorzitter van de meervoudige strafkamer. Het is de vraag of ook de Hoge Raad zal verbieden opnames te maken door de media. Dat zou volgens MvF Media in ieder geval in flagrante strijd zijn met de bedoeling van de nieuwe Persrichtlijn 2008, die sinds kort op www.rechtspraak.nl staat. Bedoeling is nu juist dat het publiek toegang krijgt via de media in de rechtszaal. Volgens een zegsman van MvF Media laten rechtbanken met deze attitude een grote kans liggen om het geschonden vertrouwen in de rechtspraak weer wat te verhogen, na o.a. de zaak Lucia de B, de Deventer moordzaak, en recentelijk Ina Post.





Provincie TV