Ingezonden persbericht


Persbericht

Wie wint landelijk pilotproject Rdebate?

Eerste (V)MBO-Debatfinale
Op zaterdagmiddag 29 maart vindt in Arminius de finale plaats van Rdebate, een pilotproject waarin Rotterdamse (V)MBO-jongeren een langdurige traject voor debattraining hebben gevolgd. Deze middag bepalen juryleden Tofik Dibi (Lid Tweede kamer Groen Links), Lars Duursma (wereldkampioen debatteren) en Abdelkader Benali (schrijver) welke jongere (V)MBO-debatkampioen van 2008 wordt.

Collectief beschouwen we het (V)MBO als 'afvoerputje van de samenleving' waarmee we 70% van de jongeren die dit onderwijs genieten opzadelen met een minderwaardigheids complex. IDEA NL (International Debate Education Association) heeft via deze landelijke pilot gezocht naar een manier om hier een tegen antwoord op te formuleren. Niet door het geven van een debattraining van drie uur, maar door het ontwikkelen van een maandenlang traject aan minimaal 30 leerlingen, docenten en jongerenwerkers en vervolgens 300 jongeren.

Dagvoorzitter Andrew Makkinga (presentator Lagerhuis Debat) presenteert de spannende en soms hilarische finaledebatten, waarin teams onderling strijden om de eer en prijzen. Naast de finale is er een optreden van MC-Kimo en Excellent-MC. Aan het eind van de middag reikt Burgemeester Ivo Opstelten de prijzen en certificaten uit.

Rdebate is een initiatief van IDEA NL en Arminius. Het project draait momenteel ook in Amsterdam en Zeeland. In Rdebate werken mee: Albeda College, Debatrix, Hogeschool Rotterdam, Knooppunt Kralingen, Lokaal en Stichting Welzijn Feijenoord.

De winnaar van Rdebate gaat een week naar het zomer debatkamp van Idea Youth Forum in Bulgarije.

Rdebate wordt uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Rotterdam.

Zaterdag 29 maart / 13.30 - 17. 00 uur /
Arminius / Museumpark 3 / Rotterdam
www.arminius.nu of www.idebate.org/rdebate