Zeef & Sound, Ode aan de gezeefdrukte concertposter in Drachten


DRACHTEN, 20080207 -- In de maand april brengen Poppodium Iduna, Museum Smallingerland en het Fries Popnet een ode aan de gezeefdrukte concertposter. In de vormgeving van de popcultuur heeft de computer zijn intrede gedaan. Op zich geen schande natuurlijk. Het gevolg daarvan is helaas wel dat ambachten steeds meer verdwijnen. Een van deze ambachten in de underground popcultuur is een kunstvorm die inmiddels helaas zo goed als verdwenen is, het ontwerpen en zeefdrukken van concertposters.

Het project Zeef & sound bestaat uit twee delen. Een reeks concerten met bijbehorende posters in Iduna en een expositie in Museum Smallingerland aan het Museumplein in Drachten. Op uitnodiging van Wytse Sterk zijn nog drie andere postermakers van de Art Divison gevraagd om mee te werken aan dit project. Zij geven gezamenlijk een uniek overzicht van het ambacht van ontwerpen en zeefdrukken van concertposters door hun verschillende stijlen en werkwijzen. Het gaat naast Wytse Sterk om Mara Piccione, Willem Kolvoort en Paul vd Werf.

Een van de zalen waar deze gezeefdrukte concertposters nog volop met liefde worden gemaakt is Vera, Club for the International Pop Underground in Groningen. Vera is gevestigd in een monumentaal pand in de Oosterstraat 44 en organiseert o.a. concerten, filmavonden en dansavonden. De concertposters en de Verakrant worden ontworpen en gemaakt door vrijwilligers van de Vera Art Division. Eén van deze vrijwilligers is Wytse Sterk, ontwerper en illustrator.

De concertposters hebben in de volksmond in de loop van de jaren de naam 'Veraposter' gekregen, dit geeft duidelijk aan dat deze posters een belangrijk onderdeel vormen van de identiteit van Vera. De concertposters zijn ooit begonnen als een relatief goedkope manier om in een redelijke oplage, in eigen beheer, posters voor diverse activiteiten te maken. In het begin veelal handwerk en geschreven of getekende typografie, tegenwoordig wordt ook de computer gebruikt als instrument of gereedschap.
De bindende factoren van deze bonte verzameling posters zijn: het individuele experiment, artistieke vrijheid, gedrevenheid en onvoorwaardelijke liefde voor muziek.

Er zijn voor het het project vier concerten geoormerkt door Poppodium Iduna, per concert wordt er een poster ontworpen en in een oplage van 70 exemplaren gezeefdrukt. Deze posters worden genummerd en gesigneerd.
Er zal een vijfde poster worden gemaakt om de concertreeks en de expositie aan te kondigen . Deze poster wordt door Wytse Sterk ontworpen en gezeefdrukt. Een selectie van `Vera posters' gemaakt door de vier exposanten is te bewonderen in Museum Smallingerland in Drachten van 29 maart tot 4 mei 2008.

De gezeefdrukte Iduna concertposters zullen op diverse plaatsen opduiken, maar vooral in Iduna opgehangen worden. Aan de bezoeker wordt gevraagd deze kunstwerken mee naar huis te nemen (...stelen of netjes vragen). Zo krijgt de bezoeker een unieke zeefdrukposter als kunstwerk in huis.
Iduna zal deze maand een speciale tijdelijke website in het leven roepen. Wij vragen de concertbezoeker een bericht, liefst met foto of filmpje, te mailen over het nieuwe 'thuis' van de poster. Op deze wijze wordt het voor de posterkunstenaars duidelijk waar deze unieke genummerde exemplaren een 'nieuwe plek' hebben gekregen. En natuurlijk is een welgemeende reactie op de poster van harte welkom.

Op 29 maart 2008 zal de officiële opening plaatsvinden. Peter Weening -programmeur van Vera- zal deze plechtigheid voor zijn rekening nemen, muzikaal ondersteund door Meindert Talma & The Negroes.
Op deze avond kunt u doorlopen richting de Lawei waar de vierde editie van Zappop plaats zal vinden. Op zaterdag 29 maart 2008 is het museum ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Zeef & Sound en Zappop geopend tot 22.30 uur.

Drachten zal deze dag met trots cultureel hart van de provincie Friesland zijn.

Het museum is open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 - 17.00 uur en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Ter gelegenheid van de Maand van de Poster tijdens heeft Museum Smallingerland aangepaste openingstijden! Tijdens deze extra openingen kunt u met de reeds gekochte Iduna kaart, gratis de expositie bezoeken. Het Museum zal dan tot 20:30 open zijn. Door de verruimde openingstijden van het Museum Smallingerland Drachten kunt u genieten van de expositie en daarna door naar Poppodium Iduna voor de speciale concerten, een lust voor oog en oor.

Voor de volgende concerten zal een poster worden gezeefdrukt:

5 April
Rotterdam Ska Jazz Foundation + Balkan Beatz ft Tommy
Aanvang 21:00 Voorverkoop 10,00 | Deur 12,50
Poppodium Iduna | Oliemolenstraat 16 | 9202 ZN Drachten
Tel. (0512) 522650 | Fax (0512) 516 544
www.iduna.nu | info@iduna.nu

12 april
Tocado Records presents: Suicidal Birds + Harry Merry and the must +
Stoma + The Stilettos
Aanvang 21:00 Voorverkoop 7,50 | Deur 10,00
Poppodium Iduna | Oliemolenstraat 16 | 9202 ZN Drachten
Tel. (0512) 522
650 | Fax (0512) 516 544
www.iduna.nu | info@iduna.nu


19 April
Mark Foggo | The Bouncers
Aanvang 21:00 Voorverkoop 10,00 | Deur 12,50
Poppodium Iduna | Oliemolenstraat 16 | 9202 ZN Drachten
Tel. (0512) 522650 | Fax (0512) 516 544
www.iduna.nu | info@iduna.nu


26 April
Indie Dub night met Venus Flytrap + I do I do + The May Bees +
Roundbeat HiFi Soundsystem
Aanvang 21:00 voorverkoop 7,50 | deur 10,00
Poppodium Iduna | Oliemolenstraat 16 | 9202 ZN Drachten
Tel. (0512) 522650 | Fax (0512) 516 544
www.iduna.nu | info@iduna.nu


Einde persbericht.





Poppodium Iduna