Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aanzetten tot geweld op homo's onaanvaardbaar (20/03/08)

De hedendaagse Jamaicaanse reggaezanger Bounty Killer doet tijdens zijn nieuwe concertreeks ook Antwerpen aan. Hij geeft er op 30 maart een concert in de Club Petrol. Bounty Killer wordt al jaren wereldwijd bekritiseerd omwille van zijn zeer expliciete homofobe uitspraken en zijn liedteksten die aanzetten tot extreem geweld tegen homos. Zijn teksten staan dan ook ver af van de One Love boodschap die in de teksten van Bob Marley, grondlegger van de reggae, te horen zijn. In een recent verleden verwijderden daarom niet alleen Britse en Duitse concertorganisatoren, maar ook het Avelgemse Krakrock, de betrokken artiest van hun affiche.

Het fenomeen van homofobe reggaezangers die in hun liedteksten oproepen homos te vermoorden, is reeds langer bekend. Door aanhoudende druk vanuit onder meer internationale holebiverenigingen, engageerden een aantal collegas van Bounty Killer zich ondertussen om hun expliciet homofobe songs niet meer te zingen. Ze ondertekenden een charter om dit engagement de nodige bekendheid en weerklank te geven. Dit charter is gekend onder de benaming Reggae Compassionate Act (RCA). Enkele grote namen uit de reggaewereld plaatsten ondertussen hun handtekening onder dit charter: Capleton, Buju Banton, Sizzla en Beenie Man. Tot op dit ogenblik weigerde Bounty Killer echter om het charter te tekenen en hiermee afstand te nemen van zijn homofobe teksten en aansporingen tot moord en doodslag.

De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van artistieke expressie komen hier duidelijk in conflict met het verbod op het aanzetten tot haat en geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn is het evident dat in dit geval het laatste primeert. De heer Eric Smout, programmator van het concert van 30 maart, vindt het evenwel niet nodig om Bounty Killer te weren of te vragen zijn omstreden liedjes achterwege te laten. De Bruyn: Niemand zou aanvaarden dat een zanger op een gesubsidieerd podium staat te zingen dat vrouwen moeten worden gemolesteerd of dat Joden moeten worden vergast. Wel, het is evenmin aanvaardbaar dat er van op een podium opgeroepen wordt om homos te overgieten met zuur, op te knopen, neer te schieten, Als een organisator zelf niet aanvoelt dat dit niet kan, dan moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen. Daarom schreef De Bruyn een brief naar directeur Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding met de expliciete vraag om in deze zaak te bemiddelen. Het Centrum heeft immers ook de opdracht om te voorkomen dat discriminerende handelingen zullen plaatsvinden. De N-VA rekent op de inzet van het Centrum zodat er volgende week geen extreme aansporingen tot haat en geweld tegen homos te horen zullen zijn in Antwerpen.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be