European Union



Brussel, 28 maart 2008

Uitbreiding van het Schengengebied voltooid: grenscontroles op luchthavens afgeschaft vanaf 30 maart.

Sinds 21 december 2007 maken Estland, Tsjechië, Litouwen, Hongarije, Letland, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië deel uit van het Schengengebied. Op zondag 30 maart 2008 om middernacht wordt deze uitbreiding voltooid met de afschaffing van de grenscontroles op de luchthavens voor reizen tussen deze landen en de 15 staten die al deel uitmaakten van het Schengensysteem.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jacques Barrot verklaarde: "De afschaffing van de controles op de luchthavens is de laatste stap op weg naar een unieke historische prestatie: 24 landen van de EU hebben geen binnengrenzen meer. De Commissie heeft bewondering voor deze lidstaten, die op hun luchthavens moderne beveiligingssystemen hebben ingevoerd en speciale "Schengen terminals" hebben aangelegd. De uitbreiding van het Schengengebied laat zien dat de EU probeert legaal reizen binnen en naar de EU eenvoudiger te maken en tegelijkertijd de Europese buitengrenzen beter te beveiligen".

Na de controles aan de land- en zeegrenzen, die op 21 december 2007 werden afgeschaft (MEMO/07/619), verdwijnen op zondag 30 maart 2008 ook de luchthavencontroles tussen Estland, Tsjechië, Litouwen, Hongarije, Letland, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië onderling en tussen deze landen en de landen die al tot het Schengengebied behoren.

Dit gebeurt op deze datum omdat de afschaffing van de luchthavencontroles dan samenvalt met de tweejaarlijkse herziening van de dienstregelingen, waardoor de aanpassing op de betrokken EU-luchthavens zo soepel mogelijk kan verlopen.

Reizigers kunnen voortaan binnen het uitgebreide Schengengebied zonder verdere formaliteiten van de ene luchthaven naar een andere vliegen. Voor EU-burgers en andere reizigers binnen het Schengengebied zullen daardoor de rijen korter worden en de procedures gemakkelijker verlopen. Uiteraard blijven de luchtvaartmaatschappijen bij het inchecken en aan boord gaan wel identiteitscontroles uitvoeren. De standaardveiligheidscontroles die voor elke vlucht, ongeacht de bestemming, worden uitgevoerd, blijven gehandhaafd.

De afschaffing van de grenscontroles op de luchthavens in het uitgebreide Schengengebied volgt op het besluit van november 2007 waarin de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken vaststelden dat alle kandidaat-landen voldeden aan de criteria van Schengenacquis.