Frederick Willems presenteert reliëfs - collages van George Degenhart


AMSTERDAM, 20080325 -- De Amsterdamse galerie Frederick Willems presenteert reliëfs - collages van George Degenhart. De tentoonstelling is van 30 maart t/m 27 april 2008 in galerie FWBK aan de Zwanenburgwal 186, Amsterdam. Op zondag 27 april zal de kunstenaar aanwezig zijn van 15.00 - 18.00 uur. De galerie is geopend op donderdag t/m zondag van 12.00 - 18.00 uur en op afspraak. Meer informatie vindt u op de website www.fwbk.nl.

DIVERSE MATERIALEN
De Amsterdamse kunstenaar George Degenhart maakt tekeningen, gouaches, reliëfs en beelden. Daarin verwerkt hij diverse, vaak gebruikte materialen. Hij ontwikkelde aanvankelijk een vormtaal die balanceert op de rand van figuratie en abstractie. Het gepresenteerde werk op deze tentoonstelling is niet meer te herleiden tot een onderwerp buiten de schilderkunst.

FIGURATIEVE TRADITIE
George Degenhart (1936) studeert enkele jaren aan de Kunstnijverheidsschool (huidige Rietveldacademie). Ook volgt hij enkele avondstudies aan de Rijksacademie. Aanvankelijk schildert hij in een figuratieve traditie, waarbij Vlamingen als Gustaaf de Smet en Constant Permeke een belangrijke rol spelen. Een langdurig verblijf in Zeeuws-Vlaanderen is mede bepalend voor de onderwerpen die hij kiest: arbeiders en boeren.

KUNSTENAARSPROTEST
In de loop der jaren raakt George Degenhart steeds meer politiek en maatschappelijk geïnteresseerd. Hij neemt actief deel aan het kunstenaarsprotest van de late jaren zestig en begin jaren zeventig.
Na zijn terugkeer in Amsterdam werkt hij mee aan de acties in de Nieuwmarktbuurt. Hij maakt een wandschildering naar eigen ontwerp en werkt mee aan de door Frans van Bommel ontworpen wandschilderingen rond het metrotracé. Ook wijdt hij zich aan de vormgeving van spandoeken en affiches. Zijn activiteiten monden tenslotte uit in grote dimensionale sculpturen en reliëfs.

PROJECTEN EN OPDRACHTEN
Tot begin jaren negentig werkt George Degenhart, zowel in collectief verband als alleen, aan opdrachten in Amsterdam en Rotterdam. Hij realiseert eveneens een aantal opdrachten in Alkmaar, Ede en Middelburg.