Staatssecretaris Van Bijsterveldt bezoekt congres lerarenopleidingen


Velon-conferentie in Veldhoven, 31 maart en 1 april: Kennis en kennis maken

VELDHOVEN, 20080330 -- Op 31 maart en 1 april vindt in Veldhoven de Velon-conferentie 2008 plaats. Velon is de Vereniging van Lerarenopleiders in Nederland. Velon organiseert ieder jaar een conferentie waaraan circa 600 lerarenopleiders deelnemen. Het gaat om lerarenopleidingen van de universiteiten en het HBO, die opleiden tot leraar in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs.

Ook dit jaar neemt de conferentie een belangrijk thema onder de loupe (dit mag best letterlijk genomen worden: kijk maar eens naar het logo van de conferentie): kennis en het maken van kennis. Dit is een maatschappelijk belangrijk thema. Regelmatig komen we in de pers artikelen tegen over kennis en het kennisniveau van leraren. Vaak in negatieve zin, daarop gaan we in deze conferentie een duidelijke positie innemen: het kennisniveau van de lerarenopleidingen is goed. Dat wil niet zeggen dat het niet beter kan. Maar veel initiatieven laten zien dat we hier als sector goed mee bezig zijn: we formuleren onze kennisbasis en we maken het verrichten van onderzoek een onlosmakelijk deel van onze opleiding. Deze onderwerpen komen aan de orde op de conferentie.

Tijdens de conferentie worden ongeveer 100 lezingen, presentaties en workshops verzorgd. Een kleine greep uit het aanbod van keynote-speakers:
* Prof dr. Robert Jan Simons, Universiteit Utrecht
* Prof dr. Marc Vermeulen,
* Dr. Joke Snippe (hogeschool Inholland) over doorlopende leerlijnen

* De staatssecretaris Mw Marja van Bijsterveldt gaat in debat met de lerarenopleiders over de kwaliteitsagenda die zij nog voor de zomer wil publiceren

* Dagvoorzitter is Dick de Wolff, algemeen directeur van de Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht.

Kortom: de Velon-conferentie 2008 geeft een beeld van een actieve en professionele sector, die in beweging is in het formuleren van de kennis die bij het beroep van leraar hoort en zelfs een stap verder zet: zelf een bijdrage levert in het maken van die kennis door onderzoek. Dit alles tegen de achtergrond van het maatschappelijke debat over leraren, lerarenopleidingen en kennis. Het belooft een interessante conferentie te worden.

Voor meer informatie kunt u contact zoeken bij de organisatoren, de lerarenopleidingen in de regio Utrecht:
* Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht
* Ivlos, lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht
* Hogeschool Driestar Educatief, Gouda
* Marnix Academie
* Hogeschool Helicon Zeist
* Hogeschool Domstad
* Hogeschool voor de Kunsten

Dirk.vanderveen@hu.nl of frits.poutsma@hu.nl





VELON Lerarenopleidingen