Ingezonden persbericht


KNBLO-NL/PB_004_08: Koninklijke Weg wordt in gebruik genomen

KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland
Persbericht

Koninklijke Weg wordt in gebruik genomen

Tussen 30 maart en 4 april leggen enkele rolstoelers en wandelaars in zes dagen een afstand af van 170 kilometer om daarmee de Koninklijke Weg in gebruik te nemen. Deze sporters krijgen op 4 april de eerste medailles overhandigd door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden.

De Koninklijke Weg is een wandelpad dat Paleis Noordeinde in Den Haag via paleis Soestdijk in Baarn verbindt met paleis Het Loo in Apeldoorn. De Koninklijke Weg is bijzonder omdat het pad het eerste Lange Afstand Wandelpad is dat volledig toegankelijk is voor rolstoelers.

De KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) heeft dit pad gerealiseerd om mensen met beperkingen te stimuleren meer gebruik te gaan maken van de in Nederland aangelegde wandelpaden. De belangstelling voor de Koninklijke Weg is groot bij wandelaars mét en zonder een chronische beperking. Op dit moment is de Koninklijke Weg toegankelijk voor wandelaars, rolstoelers en handbikers. De KNBLO-NL onderzoekt of het mogelijk is het wandelpad in de toekomst ook geschikt te maken voor slechtzienden.

De rolstoelers en wandelaars die de Koninklijke Weg af gaan leggen worden op 30 maart in Den Haag uitgeleide gedaan door vele geïnteresseerden zoals bijvoorbeeld de Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Franssen. Hij loopt op 30 maart samen met de deelnemers als onderdeel van zijn training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Op 4 april wandelt Commissaris van de Koningin van Gelderland, Clemens Cornielje, met de deelnemers mee tijdens de laatste etappe die hen naar paleis Het Loo zal brengen.

De route van het wandelpad voert de deelnemers door in totaal 18 gemeenten. In veel van deze gemeenten begeleiden groepen geïnteresseerden de vaste kern van deelnemers een aantal kilometers. Op een aantal plaatsen langs de route worden picknickbanken in gebruik genomen die zo ontworpen zijn dat wandelaars en rolstoelers er gezamenlijk aan kunnen plaatsnemen en rusten.

Noot voor redacties: Mededeling aan redacties (

Ingezonden persbericht