Ingezonden persbericht


Dieren van Diergaarde Blijdorp stappen over op vegetarische voeding

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam gaat nog dit jaar overstappen op vegetarische voeding voor bijna alle dieren. Voor veel dieren is dit niks nieuws, opmerkelijk is echter wel dat in Diergaarde Blijdorp ook de meeste carnivoren gaan overstappen op vegetarische voeding. De dierentuin heeft hiertoe besloten na overleg met de Nederlandse Vegetariƫrsbond (NVB) het afgelopen jaar. De NVB is verheugd met de toezegging van de Rotterdamse dierentuin.

Blijdorp raakte overtuigd van deze opmerkelijke overstap door de positieve effecten op het welzijn van de dieren. Een ander belangrijk argument is dat het aansluit bij hun keuze om als dierentuin klimaatvriendelijk te opereren. Minder vlees eten betekent namelijk aanzienlijk minder uitstoot van broeikasgassen. En het verbouwen van veevoer en de daarmee gepaard gaande ontbossing zorgt daarbij voor een afname van de biodiversiteit en het verdwijnen van diersoorten in het tropisch regenwoud.

Leeuwen met een krop sla
Diergaarde Blijdorp gaat het vegetarische dieet gefaseerd invoeren en gebruikt hiervoor twee maanden per diersoort. Hierbij zullen de dieren intensief worden gevolgd door een onderzoeksgroep van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Vanaf deze week al kunnen de bezoekers meemaken hoe de verschillende roofdieren de groenten zullen waarderen. Dinsdag om 11.00 uur kan het publiek meegenieten van de eerste slahapjes van de leeuwen.

Overstap
"Uit divers onderzoek is gebleken dat de meeste carnivoren na een gewenningsperiode prima zonder vlees kunnen", aldus etholoog Kathelijne van Ortt in Vara's Vroege Vogels. "Wel is de overstap voor de hondachtigen, zoals de wolf en de hyena, kleiner dan voor de katachtigen, zoals de tijger en de leeuw". Overigens eten roofdieren in het wild regelmatig fruit en bladeren. Volgens Van Ortt is gebleken dat alle dieren baat hebben bij een vegetarisch voedingspatroon: het bevordert de gezondheid en de dieren leven langer.

Extra voordelen
Voor Diergaarde Blijdorp zitten meer voordelen aan de overstap: de totale voedingskosten zullen aanzienlijk goedkoper worden. Verder verwacht de dierentuin dat de medische kosten zullen dalen. Aantrekkelijk voor de bezoekers is dat het aantal voedermomenten voor de meeste dieren zal worden verhoogd.

Wetenschappelijk onderzoek
Onderzoeken in o.a. Finland, India en de VS tonen aan dat carnivoren die overstappen op vegetarische voeding langer leven. Zo heeft onlangs in de Delhi Zoological Park in New Delhi, India, de Bengaalse tijger Shiva de recordleeftijd van 27 jaar bereikt, waarvan de laatste 17 jaar op vegetarische voeding. Voor tijgers in gevangenschap is dit 12 jaar ouder dan gemiddeld.