Koninklijke Nederlandse Schaakbond

HSG uit Hilversum verovert zijn eerste landstitel

HSG uit Hilversum heeft voor de eerste maal in het bestaan van de vereniging de landstitel in de clubcompetitie veroverd. Daarmee wordt een lang gekoesterde wens waargemaakt. Na jarenlang als tweede in de meesterklasse te zijn geëindigd heeft HSG de laatste hindernis weten te slechten.

HSG heeft er dit jaar geen twijfel over laten bestaan welk team het sterkste van Nederland is. Alle acht tot nu toe gespeelde wedstrijden werden gewonnen; meestal gebeurde dat met ruime cijfers. Per ronde werd er gemiddeld bijna 7½ punt gescoord.

Het slot van de competitie had theoretisch gezien nog spannend kunnen worden als HSG in de achtste ronde minimaal één matchpunt had laten liggen en wanneer de enige overgebleven achtervolger, Hotels.nl uit Groningen, een ruime overwinning had behaald. Geen van beide gebeurde, HSG walste in Apeldoorn met 8½-1½ over Homburg Apeldoorn heen en Hotels.nl kwam tegen het laaggeplaatste LSG niet verder dan 5-5. Met nog een ronde te spelen staat HSG nu vier matchpunten voor op Hotels.nl en Schrijvers Rotterdam, dat de Groningers zelfs op bordpunten is gepasseerd.

Ook onderaan zijn een ronde voor het einde de beslissingen gevallen. Voor LSG 2 stond de degragatie na de zevende ronde al vast en zoals kon worden verwacht werd het Witte Paard uit Sas van Gent de tweede degradant. Schrijvers Rotterdam was met 7½-2½ te sterk voor de Zeeuwen.

Promotie
De strijd om de promotie naar de Meesterklasse is nog niet beslist. In de Eerste klasse A hebben BSG en De Wijker Toren een grote voorsprong genomen op de rest van het veld. BSG staat twee punten voor op de concurrent en heeft de promotie in eigen hand. Voor de laatste ronde staat het sterk teruggevallen Zukertort Amstelveen op het programma.

In de Eerste klasse B kunnen op papier nog drie teams de eerste plaats veroveren. Toch moet het raar gaan als het Limburgse Voerendaal niet voor het eerst in zijn bestaan naar de Meesterklasse promoveert. Voerendaal staat een punt voor op SMB en Eindhoven en speelt op de laatste dag tegen de reeds gedegradeerde hekkesluiter Oegstgeest '80. Opmerkelijk in deze groep is dat Eindhoven de beide mede-koplopers versloeg maar kostbare punten liet liggen in het middenveld.
---