Gemeente Venlo


Beleidsplan Wmo 2008 - 2011

28-3-2008

De Wmo gaat over actief meedoen in de samenleving. De komende jaren wordt het beleid van Venlo toegespitst op zorg en welzijn in de wijk, op een betere samenhang van die twee. Venlo-Oost geldt daarbij als proefgebied. We zullen hierbij aansluiten op de behoeften en de krachten binnen de wijk. Dit in samenspraak met bewoners en organisaties.

Daarnaast geven we mantelzorg en vrijwillige zorg een flinke impuls. Veel mensen zijn onderling op elkaar betrokken. Niet alleen als het goed gaat, maar ook als een naaste tijdelijk of langdurig hulp nodig heeft. Met het nieuwe Wmo-beleid willen we die inzet een stevige ondersteuning bieden.

In het beleidsplan Wmo gaat het ook over betere condities voor zelfstandig wonen en leven, met name voor senioren en mensen met een beperking. Verder willen we de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren, evenals de toegang tot zorg (Wegwijzerloket, centrum voor jeugd en gezin, ketenzorg voor kwetsbare groepen).

Op 25 maart jl. heeft het College ingestemd met het beleidsplan Wmo 2008 2011. Dit plan bevat de speerpunten die hierboven zijn vermeld. Verder biedt het een breed overzicht van producten, diensten en projecten die binnen de Wmo vallen. Dit aan de hand van negen prestatievelden. In april zal het beleidsplan in de gemeenteraad worden behandeld.

Gemeente en maatschappelijke organisaties zijn reeds actief op vele prestatievelden: leefbaarheid, jeugdbeleid, vrijwilligers, wonen-welzijn-zorg. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. In het beleidsplan Wmo worden alle bestaande en nieuwe activiteiten op een rij gezet, zodat beter kan worden gekeken naar de onderlinge samenhang. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan algemene en individuele voorzieningen voor mensen met een beperking.

Het Wmo-beleidsplan is opgesteld in nauwe samenspraak met de inwoners van Venlo. Er hebben stadsgesprekken plaatsgevonden en er is een Wmo-forum opgericht waarin uiteenlopende doelgroepen zijn vertegenwoordigd. Dit forum staat sinds kort onder leiding van Frank Lambriks. In februari van dit jaar is er een informatieavond geweest waar alle belangstellenden input konden leveren voor het beleidsplan. Ook schriftelijk zijn diverse opmerkingen en suggesties op het eerste concept ontvangen. Naar aanleiding hiervan is het stuk op vele punten aangepast.

Wethouder jeugd, welzijn en zorg, Jan Lamers: Het beleidsplan dat er nu ligt, is daarmee een plan voor en door de inwoners van Venlo geworden. Dat draagt bij aan de kwaliteit van het plan en aan de uitvoering. We doen dit samen, met en voor elkaar. Zorg en welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid van de individuele burger, de gemeente en de maatschappelijke organisaties.

In het beleidsplan wordt de Wmo-missie als volgt beschreven: Voor ogen staat dat inwoners van Venlo naar eigen aard en mogelijkheden actief deelnemen aan de samenleving en dat de onderlinge betrokkenheid wordt versterkt. Verbinding is het sleutelwoord voor de komende jaren, aldus wethouder Lamers. Verbinding in de samenleving tussen mensen onderling, verbinding tussen maatschappelijke instellingen, en verbinding tussen de beleidsterreinen van de gemeente.

De invoering van de Wmo in de gemeente Venlo is over het algemeen soepel verlopen. Niettemin deden zich problemen voor bij de indicatie van voorzieningen, maar dat wordt nu stevig aangepakt. De gemeente heeft bij de selectie van de zorgaanbieders nadrukkelijk gekozen voor kwaliteit. Lamers: We zijn niet in de valkuil gestapt om alleen naar de prijs te kijken en te kiezen voor de goedkoopste zorgaanbieder. Juist op dit gebied is kwaliteit heel belangrijk. Ik herken me dan ook niet in de soms negatieve berichtgeving over de Wmo elders in het land. Het is niet de Wmo zelf maar de manier waarop je daar als gemeente invulling aan geeft wat het verschil maakt. En als iets niet goed gaat, dan willen we daarvan leren.