Centrum Informatie en Documentatie Israël



Verklaring Centraal Joods Overleg (CJO) - Amsterdam, 28 maart 2008


Het Centraal Joods Overleg, platform van Joodse organisaties in Nederland, heeft met verontrusting kennis genomen van de inhoud van Fitna, de film van Geert Wilders.

Het Centraal Joods Overleg vindt het verontrustend, dat Wilders film vooroordelen bevestigt over Moslims en de film is alleen daarom al contraproductief. De Joodse gemeenschap wil samen met Nederlandse Moslims en de rest van Nederland extremisme en radicalisering een halt toe roepen.

Wilders maakt zich in zijn film schuldig aan ernstige generalisaties. Alleen de negatieve elementen van de Koran worden belicht en bij zijn waarschuwing dat de islamisering moet stoppen gaat hij over de schreef van wat als kritiek acceptabel is.

Met het in beeld brengen van grafieken die de explosieve groei van de Moslim bevolking in Nederland en in Europa moeten voorstellen, in relatie met de getoonde terreuraanslagen en met de slogan `stop de islamisering, verdedig onze vrijheid' suggereert Wilders, dat alle Moslims potentiële terroristen zijn die onze samenleving omver willen werpen. Dat strookt niet met de feiten en zet op een onacceptabele wijze een hele bevolkingsgroep in een kwaad daglicht. Een Nederlands politicus dient zich van dit soort generaliserende voorstellingen te onthouden.

Er dient wel degelijk aandacht te zijn voor de vraag hoe om te gaan met extremisering en radicalisering. De in de film getoonde uitspraken over Joden geven aan dat er afschuwelijke opvattingen over Joden worden uitgedragen door bepaalde Islamitische geestelijken en dat zelfs kinderen daarmee worden geïndoctrineerd.

De aaneenschakeling van beelden met terreurdaden van Islamitische extremisten is schokkend en toont andermaal aan dat onze samenleving de plicht heeft dit religieus gevoede terrorisme krachtig te bestrijden. Een democratie behoort zich te beschermen tegen diegenen die deze democratie omver willen werpen, bescherming te bieden aan de inwoners van de rechtstaat en op te komen tegen dergelijke religieus gemotiveerde haattaal. Wilders' film polariseert alleen maar.

Het Centraal Joods Overleg bestaat uit de volgende organisaties: Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap, Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland, Portugees-Israelitisch Kerkgenootschap, Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), Federatie Nederlandse Zionisten, Joods Maatschappelijk Werk, Nederlands Joodse Jeugd