Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom (30-03)

BERGEN OP ZOOM, 30 maart 2008

Dronken automobilist rijdt door na letsel ongeval

HUIJBERGEN: Zondag 30 maart vond om 01.45 uur een ernstig verkeersongeval plaats op de Hollandseweg. Twee fietsers werden van achteren aangereden door een auto. Een van de fietsers raakte daarbij zwaar gewond. De automobilist reed door maar werd even later aangehouden. Het gaat om een 65-jarige man uit Huijbergen. Hij was onder invloed van alcohol en is ingesloten in het politiebureau.

Een echtpaar uit Huijbergen reed op de fiets naar huis. De vrouw zat achterop bij haar man toen zij van achteren werden aangereden door een passerende personenauto. Dat gebeurde vlak voor de bebouwde kom van Huijbergen. De auto ging er vandoor, zonder dat de automobilist zich om de slachtoffers bekommerde.

De 50-jarige vrouw liep door het ongeval een gecompliceerde breuk aan haar onderbeen op. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom. Haar 49-jarige man kwam met de schrik vrij. Getuigen van het ongeval hadden gezien om wat voor merk, type en kleur auto het ging. Het kenteken was echter onbekend.

Terwijl ambulancepersoneel en de politie met de slachtoffers bezig waren, passeerde er andere personenauto. De getuigen herkenden de bestuurder van deze auto als de veroorzaker van het ongeval. De man werd meteen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij zijn beschadigde auto thuis had omgewisseld voor een andere auto. Hij was daarna teruggekomen om polshoogte te nemen op de plaats van het ongeval.

De veroorzaker bleek onder invloed van alcohol. In het politiebureau onderging hij een ademanalyse, wat een uitslag van 590 ug/l opleverde. Het rijbewijs van de verdachte is meteen ingevorderd. De verdachte heeft inmiddels een bekentenis afgelegd.

Vier Fransen overtreden Opiumwet

ROOSENDAAL: Op de parkeerplaats van een supermarkt op de Van Beethovenlaan zagen agenten dat de inzittenden van een Franse auto drugs in hun auto aan het verstoppen waren. Dat gebeurde zaterdagavond 29 maart omstreeks 19.00 uur. De vier mannen werden meteen aangehouden. Daarbij nam de politie 75 gram hennep en 1 gram hasj in beslag. De Fransozen waren 26 (2x) en 29 (2x) jaar oud. De verdachten zijn verhoord en betaalden ieder 240 boete. Daarna zijn ze in vrijheid gesteld.

Politie pakt twee verdachten op na verlaten plaats ongeval

ROOSENDAAL: De politie behandelde zaterdagavond 29 maart een aanrijding op de Van Beethovenlaan. De veroorzaker was na het ongeluk doorgereden zonder zijn/haar identiteit bekend te maken. De politie arresteerde even later twee verdachten. Het is nog onduidelijk wie van het stel de aanrijding veroorzaakte.

Rond 20.00 uur ontstond de aanrijding op de plek waar de rijbaan van twee rijstroken naar één rijstrook. Er moest dus 'geritst' worden en dan ging niet goed. Er ontstond ruzie tussen de inzittenden van twee personenauto's. De ene partij was van mening dat men geen ruimte kreeg. De andere sprak over voordringen. Van de voorste auto werd de bestuurdersportier geopend om verhaal te gaan halen. Op dat moment reed de achterste auto tegen de geopende deur van zijn voorganger aan.

Na de aanrijding reed de voorste auto weg, zonder dat er gelegenheid was om gegevens uit te wisselen. De politie wist het veroorzakende voertuig een paar honderd meter verderop te achterhalen. In de auto zaten een man en een vrouw. Omdat onduidelijk was wie er gereden had, arresteerde de politie het stel. Ze komen uit Roosendaal. De man is 34 jaar en de vrouw is 35 jaar oud. De man moest na zijn arrestatie een ademanalyse ondergaan (uitslag 655 ug/l). Na verhoor is het tweetal weer in vrijheid gesteld. Nader onderzoek en verder verhoor van getuigen zal uitsluitsel moeten geven over wie er achter het stuur zat op het moment van de aanrijding.

Brandje bij Antoiniusstede

ROOSENDAAL: In de nacht van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart werden bij de Antoniusstede twee fietsen in brand gestoken. Dat gebeurde rond 05.15 uur. Een doortastende getuige bluste het vuur snel met een aanwezige schuimblusser. Er was echter sprake van een sterke rookontwikkeling, wat tot gevolg had dat diverse rookmelders in het pand in werking traden. Diverse bewoners van de Antoniusstede verlieten daarom uit veiligheidsoverwegingen hun woning. Zij werden buiten opgevangen door GGD en politie. De brandweer is nog ter plaatse geweest maar hoefde niet in actie te komen omdat het vuur al uit was. Het GGD-personeel stelde vast dat er niemand gewond was geraakt en iedereen kon daarna terug naar zijn/haar woning.

Politie neemt rijbewijzen in van jonge dronken automobilisten

BERGEN OP ZOOM: Een 22-jarige inwoner van Nieuw Vossenmeer moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij dronken in zijn auto reed. Agenten controleerden hem op 30 maart om 02.00 uur op de Zuidzijde Zoom in Bergen op Zoom. Na zijn arrestatie onderging de verdachte in het politiebureau een ademanalyse wat een uitslag van 430 ug/l opleverde. De 'beginnend bestuurder' kreeg proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingevorderd.

ROOSENDAAL: Een uitslag van 430 ug/l was voor de politie aanleiding om het rijbewijs van een 36-jarige Inwoner van Sint Willebrord direct in te vorderen. De man reed zondag 30 maart om 03.30 uur dronken over de Brugstraat. Hij heeft korter dan vijf jaar zijn rijbewijs en is dus een 'beginnen bestuurder'. Om die reden is het rijbewijs ingenomen. Uiteraard kreeg de verdachte ook proces-verbaal.

OUDENBOSCH: De politie legde een 25-jarige man uit Oudenbosch een rijverbod op van twee uur. De man kreeg verder een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. De verdachte reed 30 maart om 00.30 uur in beschonken toestand over het West Vaardeke. Zijn ademanalyse gaf een uitslag van 325 ug/l.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.

Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Auteur: Jeroen Steenmeijer