Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda (30-03)

BREDA, 30 maart 2008

Motorcrosser botst met paard

ULICOTEN: Een motorcrosser is zondagochtend 30 maart in aanrijding gekomen met een losgebroken paard. De motorrijder raakte bij het ongeval zwaar gewond. Het paard raakte dermate ernstig gewond dat een dierenarts hem ter plaatse liet inslapen.

Het ongeval gebeurde omstreeks 09.10 uur op een zandpad nabij de Meerleseweg in Ulicoten, vlak bij de Nederlands-Belgische grens. Vier motorcrosser waren aan het crossen in het bosgebied. Naast het bosperceel lag een weiland, waarin vier paarden liepen. Tijdens het passeren braken de dieren door de afrastering heen. Vermoedelijk zijn de paarden geschrokken van het lawaai van de motoren. Daarbij kwam een van de crossers frontaal in aanrijding met een paard en daarna onder het paard terecht. Het dier belandde vervolgens met een gebroken been in de sloot.

De motorcrosser, een 37-jarige man uit Rijsbergen raakte zwaar gewond aan zijn borst. Hij is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis overgebracht. Het paard was er dermate ernstig aan toe dat een dierenarts het paard ter plaatse uit zijn lijden verloste. Het dier overleed ter plaatse.
Het was voor de hulpverleningsdiensten erg moeilijk om de plaats van het ongeval te bereiken. Door de weersomstandigheden was het zandpad nagenoeg onbegaanbaar. Een ambulance kwam daardoor vast te zitten in de modder.

Politie houdt toezicht in het Bredase uitgaansleven

BREDA: Het Breda uitgaansleven van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart werd druk bezocht. De politie was met geüniformeerde agenten en bikers aanwezig om e.a. in goede banden te leiden. Verder werd er toezicht gehouden door middel van cameratoezicht.

Een groep van 23 Zweden deden zich tegoed aan (voor hen goedkope) alcoholische dranken. Zij zijn in de loop van de avond door de politie het horecagebied uitgezet, omdat ze niet meer te handhaven waren. Zes agenten werden ingezet om de groep de Bredase binnenstad te verwijderen.

Via het cameratoezicht werd gezien dat een jongeman drugs aan het gebruiken was in de Potkansteeg. Agenten grepen meteen in en arresteerden de 18-jarige inwoner van Zwijndrecht. De verdachte erkende direct het drugsgebruik en overhandigde de agenten een wikkel met cocaïne. Hij kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet. De verdovende middelen zijn door de politie in beslag genomen.

Twee personen kregen proces-verbaal voor het verstoren van de openbare orde. Zij misdroegen zich bij opstootjes en weigerden om te vertrekken toen agenten hen dat opdroegen. Een 25-jarige Bredanaar beledigde zonder aanleiding de politie en werd daarom gearresteerd. Verder trad de politie op tegen enkele verkeersovertreders en gingen er wildplassers op de bon.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. De politie treedt op bij het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, wapenbezit drugs- en overmatig alcoholgebruik. Bij dit soort overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet.

Mannen aangehouden voor huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft zondag 30 maart omstreeks 02.00 uur een 27-jarige Bredanaar aangehouden vanwege huiselijk geweld. De verdachte is in verzekering gesteld. De politie kreeg een melding dat de zoon des huizes zijn moeder mishandelde. Ter plaatse bleek de verdachte door alcoholgebruik door het lint was gegaan. Zijn moeder en broer moesten het daarbij ontgelden. De politiemensen besloten daarop de verdachte vanwege de ontstane situatie aan te houden. De verdachte is voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

BREDA: Een 26-jarige Bredase werd met een stok geslagen door haar 32-jarige partner. Het huiselijke geweld vond plaats op zaterdagavond 29 maart om 17.00 uur in de woning van het stel. De vrouw vluchtte het huis uit en werd door buren opgevangen. De politie werd gewaarschuwd en de agenten stelden vast dat de vrouw letsel had. De verdachte is aangehouden en in verzekering gesteld.

Verkeerscontrole in teken van veiligheid

BREDA: Zaterdagmiddag 29 maart 2008 hield de politie een verkeerscontrole op de Claudius Prinsenlaan te Breda. De actie vond plaats tussen 14.00 uur en 19.00 uur op het wegvak tussen de Heerbaan en de Wilhelminasingel. Er werd samengewerkt tussen Veilig Verkeer Nederland, het verkeershandhavingsteam, politieagenten in opleiding en de vrijwillige politie. In totaal zijn er 300 voertuigen gecontroleerd waarbij er 65 gevallen zaken niet in orde waren.

De controle was bedoeld gericht op verkeersovertredingen waaardoor ongevallen ontstaan en op feiten die (bij een ongeval) ernstiger letsel opleveren. Uit onderzoek blijkt dat verkeersonveilig gedrag bijna altijd de oorzaak is van ongevallen. Vandaar dat politie en openbaar ministerie streng optreden tegen:


- snelheidsovertredingen

- alcohol en drugs gebruik in het verkeer

- draagplicht van de autogordel en valhelm

- het rijden door rood licht

- a-sociaal weggedrag

In totaal zijn er 300 voertuigen gecontroleerd. De politie trad op tegen:


- 84 bestuurders hebben een blaastest uitgevoerd. Twee van hen hadden te veel alcohol gedronken en kregen meteen een boete opgelegd.
- 24 bestuurders en of passagiers werden bekeurd wegens het niet dragen van de autogordel. Het boete bedrag van 75,- wordt overigens volgende week verhoogd naar 90,-

-13 bestuurders reden door bij het rode verkeerslicht. De boete kostte hen 130,- Vanaf volgende week kost het 150,-

- 6 automobilisten kregen een bekeuring van 130,- omdat ze tijdens het rijden hun GSM gebruikten.

-10 bromfietsers kregen een proces-verbaal omdat de hun brommer opgevoerd was.

- 1 bestuurder kreeg een bekeuring omdat zijnaanhanger technisch niet in orde was.

- 5 bestuurders reden met zelf getinte autoruiten waardoor het uitzicht en het doorzicht onvoldoende was. Zij werden bekeurd. Hun kentekenbewijzen zijn tijdelijk ingenomen tot hun auto's herkeurd zijn.
Daarnaast waren er een aantal administratieve overtredingen, zoals het rijbewijs, identiteitsbewijs of bromfietscertificaat niet kunnen tonen Medewerkers van Veilig Verkeer Nederland reikten aan alle gecontroleerde bestuurders voorlichtingfolders en een kleine attentie uit.

Auteur: Jeroen Steenmeijer