Ingezonden persbericht


Movies that Matter

Amsterdam, 28 maart 2008

PERSBERICHT

Annie Lennox in gesprek met filmmakers tijdens award ceremonie van Amnesty International Film Festival

Zondag 30 maart uitreiking MovieSquad AllRights Award en VARA Publieksprijs

Tot en met zondag 30 maart vindt in Amsterdam en Den Haag de tiende editie van het Amnesty International Filmfestival plaats. Het AIFF kent twee prijzen: de VARA Publieksprijs en de speciale jongerenaward, de MovieSquad AllRights Award. Zondagavond (18.00 uur) reikt Jeroen Kramer in Kriterion, Roetersstraat 170 te Amsterdam, de awards uit. Tijdens de ceremonie praat Annie Lennox via een Skype-verbinding met regisseur Louise Hogarth, BBC-correspondente Ruhi Hamid en het publiek over het belang van het vertonen van films over mensenrechten en menselijke waardigheid.

Jongerenjury MovieSquad kiest beste film
Tijdens het festival kiezen vijf jongeren van 16 tot 18 jaar uit geselecteerde films een winnaar. De jury kijkt niet alleen films, ze ontmoet filmmakers en reikt een eigen prijs uit. De jury bestaat uit Badria El. Hirech (16), Hans op den Kelder (16), Paul Koster (18), Sarah van Ours (18) en Bas Tito (16). De films die de jury beoordeelt zijn; Amina, Angels in the dust, Anna, Seven Years on the Frontline, Redacted, Sand and sorrow, Taxi to the dark side, Warchild en XXY. De winnende film wordt volgend schooljaar opgenomen in MovieZone, het landelijke filmprogramma voor jongeren in 28 filmtheaters. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van E 2.000. De prijs is een initiatief van het Nederlands Instituut Filmeducatie.

Sing (2007) - Annie Lennox
Op 27 en 28 maart organiseerde het AIFF het educatie-programma voor jongeren van de basisschool, het voortgezet onderwijs en voor studenten. Voor aanvang van de vertoning van de documentaires Angels in the Dust van Louise Hogarth en Sand and Sorrow van Paul Freedman, werd de clip van het nummer Sing van Annie Lennox vertoond. Sing is gemaakt om aandacht te vragen voor het enorme AIDS/HIV-probleem in Afrika. Deel van de opbrengsten van de verkoop van de single gaan naar opvang van aidswezen. Angels in the Dust van Louise Hogarth is een inspirerend portret over Marion Choete, een opgewekte Zuid-Afrikaanse therapeute die met haar gezin een omvangrijk project opzette voor aidswezen. Een verhaal met hoop, treurnis en ondanks alles veel vrolijkheid. VARA Publieksprijs
Voor de derde keer wordt de VARA Publieksprijs uitgereikt. De VARA beloont de festivalfilm die van het publiek de hoogste gemiddelde waardering krijgt met een prijs van E 5.000. Vorig jaar won We Are Together van Paul Tayler de award. De documentaire gaat over een weeshuis in Zuid-Afrika met een indrukwekkend kinderkoor. In 2006 is voor het eerst de VARA Publieksprijs uitgereikt. Het festivalpubliek gaf toen de hoogste waardering aan de documentaire KZ van Rex Bloomstein over concentratiekamp Mauthausen.

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn de filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRights Award.

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie. Op de website www.annielennoxsing.com/sing.php staat meer informatie over het nummer Sing van Annie Lennox.



Noot aan de redactie -