Gemeente Andijk


* Koninklijke onderscheiding voor Andijker De Jong

Koninklijke onderscheiding voor Andijker De Jong

28 mrt 2008
Op vrijdag 28 maart 2008 heeft de burgemeester van Hoorn, Onno Veldhuizen, een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Andijker drs. C.C. de Jong.
De Jong krijgt de onderscheiding voor zijn werkzaamheden voor het Westfries museum in Hoorn. Hij neemt na 26 jaar afscheid van het museum. De onderscheiding is uitgereikt tijdens zijn afscheidstentoonstelling `Geleijers' in de Oosterkerk te Hoorn. De Jong is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Westfries Museum
De heer De Jong trad in 1981 in dienst bij het Westfries Museum, waar hij werkzaam was als adjunctdirecteur en hoofd educatie. Hij heeft vele exposities georganiseerd. Daarnaast is deskundig op het gebied van de VOC en weet hij veel af van Hoorn, Westfriesland en de objecten in het Westfries Museum.

Breed inzetbaar
De heer De Jong is niet alleen van belangrijk geweest voor het Westfries Museum, maar voor veel organisaties. Zo is hij vanaf 1986 voorzitter van het bestuur van het Samenwerkingsverband Musea in Westfriesland, Noordkop en Texel. Doel van deze stichting is landelijke bekendheid van de regionale musea te vergroten.

Van 1982 tot 1986 was de heer De Jong initiatiefnemer en voorzitter van de Bronstijd Boerderij Streekbos, een educatieve boerderij met als doel kinderen te leren hoe mensen leefden en werkten in de bronstijd.

Van 1984 tot en met 1992 is de heer De Jong bestuurslid geweest van de Stichting Westfriese Molens. Deze stichting zet zich in om de molen als cultureel erfgoed te bewaren en de molens door goed beheer en onderhoud draaiend te houden.

Van 1979 tot en met 1989 was de Jong bestuurslid van de Vereniging Vrienden Oud Andijk. Deze vereniging is ondermeer verantwoordelijk voor het beheer van Poldermuseum Grootslag.

Vanaf 1991 is de heer De Jong lid van de Lionsclub Hoorn. Dit is een organisatie die zich inzet voor de minderbedeelden, deels door het verstrekken van geldelijke steun, deels door eigen inzet van mankracht.

Van 1979 tot en met 2006 was de heer De Jong als bestuurslid en later als voorzitter verbonden aan Woonstichting Het Grootslag.

Daarnaast is de heer De Jong van 1977 tot en met 1982 voorzitter van de oudercommissie van een openbare lagere school in Andijk geweest. Van 1979 tot en met 1982 was hij voorzitter van de Schoolraad Openbare lagere scholen in Andijk. Van 2002 tot en met 2006 was hij bestuurslid en later voorzitter van de Stichting Openbaar Onderwijs Westfriesland Oost.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |