Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaken de afgelopen dagen in de pers

Het schaken heeft in de afgelopen dagen in ruime mate de landelijke pers gehaald. Eerder kondigden we op deze website aan dat dagblad De Telegraaf bezig is met aan artikelenserie over het schaken van de hand van Hans Böhm.

In De Volkskrant van zaterdag 29 maart schreef Robèrt Misset een uitgebreid stuk over de plannen van het Max Euwe Centrum om sponsoren te vinden voor potentiële toptalenten en over het komende Nederlands Kampioenschap.

Dat Nederlands Kampioenschap staat ook centraal in een interview dat Ton Broekhuisen met Bianca Muhren had voor Metro. Dat stuk verscheen op vrijdag 28 maart.

Elsevier van deze week tenslotte besteedde aandacht aan de poging van het Max Euwe Centrum om van het ministerie van VWS subsidie te krijgen voor het project van de Schaakkaravaan.

---

Woensdag wereldprimeur van internetsysteem Foidos bij DGT Products

ENSCHEDE - Op 2 april 2008 vindt in Enschede een zeer bijzonder schaakevenement plaats. Eén van de allersterkste spelers ter wereld, Vladimir Kramnik, zal het in een simultaanwedstrijd opnemen tegen twee jonge grootmeesters van formaat: de Française Marie Sebag (21) en de Nederlander Jan Werle (24).

Het evenement is vooral bijzonder omdat met meerdere videocamera's opnames worden gemaakt ter voorbereiding van de wereldprimeur van het internetsysteem Foidos. Hiermee kunnen alle facetten van een schaakpartij live op internet worden gevolgd. Niet alleen de zetten op het bord, maar ook de gezichten van de schakers, de uitleg van de commentator en desgewenst een directe computeranalyse.

De match wordt georganiseerd in het nieuwe pand van DGT (Digital Game Technology), Hengelosestraat 66 in Enschede (vlakbij het station) en begint om 14.00 uur. De leiding is in handen van de bekende internationaal arbiter Geurt Gijssen, terwijl het commentaar wordt verzorgd door de Amerikaanse, in Nederland wonende, grootmeester Yasser Seirawan. De activiteit kan worden gevolgd op www.dgtprojects.com/april2008.

Foidos
Foidos is een systeem, dat door DGT met enkele partners is ontwikkeld voor de schaaksport. Het brengt alle facetten van een schaakpartij live in beeld op internet.
Al langer wordt op internet gewerkt met elektronische schaakborden. Zodra een speler een zet doet wordt deze elektronisch geregistreerd en direct op internet getoond.
Foidos gaat niet één, maar veel stappen verder. Naast het live-schaakbord en de registratie van de zetten, worden (naar keuze) ook diverse beelden van een schaakpartij of toernooi in beeld gebracht. De gezichten van de spelers bijvoorbeeld. Meteen is de reactie op een zet van de tegenstander te zien. Ook is het mogelijk beelden te krijgen van de speelomgeving, of van meerdere partijen in een toernooi tegelijk.
Tijdens de wedstrijd kan ook een venster worden geopend om live commentaar op de matches te volgen. Tijdens grote toernooien gebeurt dat altijd ter plekke in aparte zaaltjes. Nu kan iedereen op de hele wereld dat commentaar live volgen. Zelfs is er de mogelijkheid ingebouwd om via een chatkanaaal in discussie te gaan met degene die uitleg geeft. Wie dat wil kan Foidos zelfs koppelen aan een schaakanalyseprogramma op zijn computer.
Hoewel ontwikkeld voor de schaaksport is Foidos in de toekomst ook inzetbaar voor andere sporten.

Foidos is een 'pay per view' systeem, maar kan ook gratis worden ingezet als een sponsor of een evenementorganisatie daarvoor betaalt. Betrouwbare schattingen geven aan dat in het eerste half jaar van Foidos tussen de honderdvijftigduizend en een kwart miljoen mensen de beelden zullen bekijken.
Een introductie van Foidos is binnenkort te zien op de site www.foidos.tv.
(Persbericht)

---

2B: een verslag van NSI De Eenhoorn - DSC Delft 2. 2B: een verslag van ASC Alphen - LSG 3.
2C: een verslag van Kennemer Combinatie - WSC.
2D: een verslag van Paul Keres 2 - Voerendaal 2. 3A: een verslag van Unitas 3 - Haren.
3C: een verslag van Paul Keres 3 - Heemsteedsche SC. 3D: een verslag van Kennemer Combinatie 2 - Het Probleem. 3E: een verslag van DD 2 - LSG 4.
3F: een verslag van Dordrecht - Stukkenjagers 2.