Ingezonden persbericht

Stedelijk Museum Zutphen
Postbus 4131
7200 BC Zutphen

PERSBERICHT
12 maart 2008

Romeinse lessen
Lezing door prof. Dr. Fik Meijer

Op zondag 30 maart vanaf 14.00 uur houdt Fik Meijer in de Refter van het Stedelijk Museum een gratis toegankelijke lezing onder het motto "Romeinse lessen". Meijer spreekt over het langdurige proces van de opbouw van een wereldrijk en vooral over de inrichting daarvan tot een werkbaar systeem. Hij maakt geen oppervlakkige vergelijkingen tussen heden en verleden, maar hoopt dat de "Romeinse lessen" ons in deze tijd waarin we eveneens geconfronteerd worden met supermachten en migratiebewegingen, kunnen helpen de problemen te onderkennen en te benoemen.

Romeinse lessen
In de eerste eeuw van onze jaartelling hadden de Romeinen een wereldrijk gesticht dat zich uitstrekte van de Atlantische Oceaan in het westen tot de Eufrat in het oosten en van de Rijn en de Donau in het noorden tot aan de Sahara in het Zuiden. Ruim vier eeuwen hebben ze daar over gedaan. Rome wist zich op te werken tot de onbetwiste heerser in Latium en begon een opmars naar wereldheerschappij. De vraag naar hun motieven in nog steeds niet verstomd. Eenmaal heersers, moesten de Romeinen een systeem bedenken om de overwonnenen het idee te geven dat ze erbij hoorden. Repressie en zware belastingdruk werkten niet, ze gingen ertoe over onderworpenen bij hun beleid te betrekken. Daardoor ontstond een zeker saamhorigheidsgevoel. Emigranten kwamen volop naar Rome, vonden er werk maar werden ook geconfronteerd met discriminatie. Toch verwierven de immigranten een plek in de stad doordat de Romeinse cultuur open stond voor culturele en religieuze invloeden van buitenaf en doordat de nieuwkomers zich niet hardnekkig vastklampten aan hun oude culturele en religieuze identiteit maar zochten naar mogelijkheden om te integreren. De integratie verliep goed, ondanks dat de elite kritiek bleef uitoefenen. De toeloop van buitenstaanders hield aan zolang Rome hen een bestaan te bieden had.

Fik Meijer
Prof. Dr. Fik J.A.M. Meijer (1942) is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA. Hij heeft veel publicaties op zijn naam staan en vertaalde diverse klassieke auteurs uit het Grieks en Latijn in het Nederlands. De laatste tien jaar schrijft hij boeken voor een breder publiek. Zijn jongste boek (2007) is getiteld: 'Vreemd Volk, integratie en segregatie in de Grieks-Romeinse wereld'. Fik Meijer probeert in zijn lezingen moderne problemen te behandelen langs parallellen uit het verleden.

Romeinse lessen
Lezing door Fik Meijer

Zondag 30 maart 2008 om 14.00 uur, toegang gratis
Refter van Stedelijk Museum Zutphen, Rozengracht 3 te Zutphen

---