Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 20 maart 2008

In de hoofdrol Maurits Koopman

Overlevende van Auschwitz maakt in eigen beheer een unieke documentaire

Op zondag 30 maart aanstaande om 14.00 uur wordt de documentaire over het leven van Maurits Koopman in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertoond. Hij overleefde Auschwitz en Mittelbau-Dora en werd later kapitein. De heer Koopman beantwoordt na de film vragen van bezoekers.

Maurits Koopman (1924) was het derde kind van Salomon Koopman en Mietje Fransman. Hij werd liberaal opgevoed. Al in de jaren dertig was de jonge Maurits zich bewust van de toenemende dreiging van nazi-Duitsland en waarschuwde zijn ouders voor het gevaar. Op 10 mei 1940 vluchtte zijn oudste broer naar Engeland. Zijn jongste broer dook onder. In april 1943 werd Maurits samen met zijn ouders opgepakt en via de Hollandsche Schouwburg en het concentratiekamp Vught naar kamp Westerbork overgebracht. Van daaruit werd hij naar Auschwitz gedeporteerd. In april 1945 kreeg hij zijn vrijheid terug.

Maurits Koopman legde zijn ervaringen vast in het verslag Gezagvoerder, levend tussen Auschwitz en de zee. Voor zijn kinderen en kleinkinderen wilde hij nog iets anders doen. Samen met twee jonge filmers maakte hij in eigen beheer de bijzondere documentaire In de hoofdrol Maurits Koopman.

Het bijwonen van de documentaire van 14.00 tot 15.00 uur, is inbegrepen bij de entree voor het museum.

Noot voor de redactie /