Gemeente Leeuwarderadeel


Internationale oefening Frisian Flag 2008

26-03-2008 13:40

In de periode van maandag 31 maart tot en met vrijdag 11 april 2008 wordt er op de Vliegbasis Leeuwarden de internationale oefening Frisian Flag 2008 gehouden.

Vliegers beoefenen in deze periode vluchten ten behoeve van zowel luchtverdediging als luchtsteun aan grondtroepen.

Tijdens de oefeningen wordt er vanaf maandag 31 maart tot en met vrijdag 11 april (uitgezonderd het weekend) van 09.00 - 16.00 uur gevlogen. Per dag wordt er tweemaal gestart en geland.

Doel van de oefening is de deelnemende vliegers te trainen in het uitvoeren van complexe missies in internationaal verband. Hierbij staan scenario´s van toekomstige NATO-Response Force (NRF) inzet en huidige inzet zoals in Afghanistan en Irak centraal. Frisian Flag is een soortgelijke grootschalige internationale vliegoefening als Red Flag in de Verenigde Staten en Maple Flag in Canada.

Naast 12 Nederlandse F-16's is de Duitse Luchtmacht vertegenwoordigd met 6 F-4's, de Belgische Luchtmacht met 8 F-16's en de Franse Luchtmacht met 5 Rafales. De Noorse Luchtmacht levert een Falcon DA-20, dit vliegtuig wordt ingezet om radar en communicatiesystemen te verstoren als onderdeel van de oefening. Een KDC-10 tankvliegtuig levert een bijdrage aan de oefening vanaf de Vliegbasis Eindhoven en een C-130 transportvliegtuig neemt van 7 tot en met 9 april deel aan de oefening vanaf de Vliegbasis Leeuwarden.

Tijdens Frisian Flag 2008 wordt het grootste deel van de missies in de oefengebieden boven de Noordzee uitgevoerd ten behoeve van luchtverdedigingsmissies. Ook wordt er gebruik gemaakt van de Vliehors Schietrange, het militair oefengebied de Marnewaard en een gebied bij Zurich boven West-Friesland ten behoeve van aanvallen van doelen op de grond.

De vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en internationalepartners verlenen tijdens deze oefening onder andere ondersteuning aan de grondtroepen en de marine. Daarom wordt tijdens de oefening onder andere ook samengewerkt met zogenoemde `Forward Air Controllers' afkomstig van de Koninklijke Landmacht en schepen van de Koninklijke Marine. Militairen geven tijdens deze oefening per radio aanwijzingen aan de vliegers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen.