GGZ-cliënten willen samenwerking tussen reguliere en alternatieve zorg

27/03/2008 14:47

Stichting Pandora

Persbericht

Embargo tot zaterdag 29 maart 2008 05:00 uur

Onderzoek: GGZ-cliënten willen openheid en samenwerking tussen reguliere en alternatieve behandelaars.

Maandag 31 maart start bij GGzE in Eindhoven de 34e Week van de Psychiatrie met de Nationale Breingeindag "Een andere Psychiatrie?!: aanvullende en alternatieve benaderingen". Op deze dag presenteert een onderzoeksgroep van de Universiteit van Utrecht de eerste bevindingen van hun onderzoek. Deze studenten van de Universiteit deden onder mensen met psychische problemen een afstudeeronderzoek naar motieven om te kiezen voor en ervaringen met reguliere en alternatieve geneeswijzen. Na de presentatie van de onderzoeksresultaten zal onder meer reageren Rogier Hoenders, Psychiater & onderzoeker van het Centrum Integrale Psychiatrie. Tevens worden tijdens het congres alternatieve en aanvullende geneeswijzen gepresenteerd en de integratie van reguliere en alternatieve behandelingen besproken.

Uitkomsten onderzoek (zie bijlage)
Tijdens het onderzoek spraken respondenten over tevredenheid; effectiviteit; verschillen tussen regulier en alternatief; negatieve en positieve aspecten van reguliere en alternatieve geneeswijzen; houdingsaspecten; zorg op maat en de patiënt/arts verhouding. Opvallend is dat cliënten in de GGz bij alternatieve behandelingen effectievere emotionele steun ervaren en dat zij tevreden zijn over het resultaat. Cliënten willen openheid en samenwerking tussen reguliere en alternatieve behandelaars. De werkgroep Week van de Psychiatrie wil met de komende Week van de Psychiatrie bijdragen aan die openheid en samenwerking.

Volop belangstelling voor Breingeindag
Meer dan tweehonderd mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor de Nationale Breingeindag, dit keer georganiseerd bij GGzE in Eindhoven. Daarmee is het maximale aantal deelnemers bereikt. Tijdens de Week van de Psychiatrie worden door het gehele land activiteiten georganiseerd rond het thema aanvullende en alternatieve geneeswijzen. Kijk voor alle activiteiten door het hele land op www.weekvandepsychiatrie.nl.

De Week van de Psychiatrie is een activiteit van landelijke en regionale cliëntenorganisaties en van cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg die tot doel heeft de positie van de cliënt in de geestelijke gezondheidszorg en in de samenleving te versterken. De Werkgroep Week van de Psychiatrie bestaat uit vertegenwoordigers van Anoiksis, Cliëntenbond, Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen, Stichting Pandora, LPR (Landelijke Patiëntenraden) en Basisberaad Rijnmond.





http://www.weekvandepsychiatrie.nl