'Bewegingsarmoede op basisscholen aanpakken'

maandag 31 maart 2008

De helft van de kinderen is straks te zwaar als basisscholen bewegingsarmoede niet actiever gaan aanpakken. De overheid moet daarbij een actievere rol spelen, staat in het Convenant overgewicht.

Het Convenant, een brede coalitie van bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties, heeft ruim een half miljoen uitgetrokken om het programma Lekker Fit!, dat in Rotterdam is ontwikkeld, landelijk in te voeren. Lekker fit! is een beknopte lesmethode over de thema's voeding, beweging en het maken van gezonde keuzes voor alle groepen van het primair onderwijs. De landelijke beweegnorm voor kinderen - 1 uur per dag - is opgenomen in dit pakket. De landelijke uitrol van deze lesmethode wordt mogelijk gemaakt door Jump, onderdeel van de Nederlandse Hartstichting.

Ook in andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, wordt geinvesteerd in meer bewegen op school. Het Convenant stimuleert scholen en gemeenten meer te profiteren van deze kennis en ervaringen, onder meer door campagnes en bijeenkomsten. Bovendien komen er steeds meer sportieve BredeScholen, waar bewegen een vast onderdeel is van het onderwijs- en opvangpakket.

Overheidsmaatregelen voor de lange termijn nodig om het tekort aan bewegingsonderwijs in Nederland structureel op te lossen. Dit vraagt om een integrale aanpak. Het Convenant overgewicht dringt er daarom op aan dat minister Klink in zijn notitie aan de Tweede Kamer over de aanpak van Overgewicht die voor de zomer verschijnt, opneemt dat scholen dagelijks 1 uur bewegen aanbieden. Dit is een van de prioriteiten die het Convenant overgewicht voor 2008 heeft benoemd. Een cursus beweegonderwijs voor leerkrachten is volgens het Convenant niet voldoende.