Groen!

Brussel, 30 maart 2008

Ontslag Fréderic Laloux enig mogelijk antwoord op politiek cynisme

Groen! vraagt Leterme om in te grijpen.

"Staatssecretaris Laloux (PS) heeft de afgelopen 48 uur zowel zijn onbekwaamheid, zijn mediageilheid als een grenzeloos cynisme bewezen. Het maakt hem totaal ongeschikt als staatssecretaris voor armoede," stelt Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Gisteren haalde de staatssecretaris voor armoedebeleid het nieuws met de mededeling dat hij geen bureau had. Hij liet zich filmen in zijn dienstwagen met chauffeur, klagend dat dit toch echt te krap was om mensen te ontvangen.... Vandaag blijkt het verhaal verzonnen: er is al lang een kantoor voorzien in de Ernest Blerotstraat, samen met minister Marie Arena.

In een poging zijn gezicht te redden heet het nu dat hij "de uitspraken deed om zijn solidariteit te betuigen met de daklozen." Voor een staatssecretaris van armoedebestrijding is een dergelijk cynisme onaanvaardbaar. Deze week nog bleek hoe een record aantal mensen een beroep moet doen op voedselbanken. Vandaag nog blijkt hoe de sociale kloof in Brussel dramatisch groeit. Maar de staatssecretaris voor armoedebestrijding laat zich filmen in zijn dienstwagen met chauffeur, klagend over een kantoor dat hij wel heeft, `uit solidariteit met de daklozen'...

Anissa Temsamani moest als staatssecretaris bij de start van de vorige regering ontslag nemen omdat er twijfel rees over haar diploma. Deze staatssecretaris liegt niet enkel over zijn kantoor, hij toont in zijn reacties ook een grenzeloos misprijzen voor de meest kwetsbaren in ons land, wiens situatie hij juist zou moeten verbeteren. "Wanneer de betrokkene geen schaamtegevoel heeft, dan is het aan premier Leterme om zijn staatssecretaris op het matje te roepen en zijn ontslag te vragen. Dat niet doen en de zaak afdekken, zou betekenen dat het cynisme door de hele regering wordt gedeeld," besluit Kamerlid Wouter De Vriendt.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!