Buitenlandse Zaken België


Datum: 27/03/2008

Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Olivier Chastel op de informele "Gymnich" bijeenkomst van de Europese Ministers van Buitenlandse Zaken te Brdo (Slovenië) - de situatie in Tibet

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Olivier Chastel zal op 28 en 29 maart België vertegenwoordigen op de informele "Gymnich" bijeenkomst van de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie te Brdo (Slovenië)

Behalve het vredesproces in het Midden-Oosten en de houding van Libanon, Syrie en Iran, zullen de ministers zich ook buigen over de betrekkingen tussen de EU en Rusland en de situatie in de Balkan. Over dit laatste onderwerp zullen de Europese ministers op 29 maart een onderhoud hebben met hun collega¿s uit de Westelijke Balkan.

De Staatssecretaris wenst ook dat de situatie in Tibet en de vraag van een gecoördineerde houding van de Unie in Brdo het onderwerp uitmaakt van een ruime gedachtewisseling.

"Indien Europa wil wegen op het beëindigen van het geweld en het respect voor de rechten van de mens in Tibet, en zonder verwijl met Beijing een constructieve en doelmatige dialoog over dit onderwerp wil aangaan, dan zal ze dat niet beter kunnen doen dan wanneer ze met één stem spreekt. Met 27, met het gewicht dat de hare is, kan Europa het verschil maken.", aldus staatssecretaris Olivier Castel die er aan toevoegt: ¿We moeten de Chinese autoriteiten met aandrang aanmoedigen een echte dialoog te hervatten met de Dalai Lama en zijn vertegenwoordigers, vooral op een ogenblik dat Beijing zich opmaakt om zo een symbolisch geladen gebeuren als de Olympische Spelen te verwelkomen¿.

De ¿Gymnich¿ bijeenkomsten hebben hun naam ontleend aan een kasteel gelegen ten noorden van Bonn, waar de eerste bijeenkomst plaatsgreep. Ze vinden op uitnodiging plaats van elk voorzitterschap van de Europese Unie om de Europese diplomatieke leiders toe te laten zich vrij en informeel te onderhouden over belangrijke actuele onderwerpen. Gezien hun informeel karakter neemt men op deze bijeenkomsten van de leden van de ¿Raad Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen¿ van de EU geen enkele officiële beslissing of verklaring. Maar niettemin openen deze bijeenkomsten vaak de weg naar gemeenschappelijke standpunten van de Unie.