CPNB


Persbericht 31-3-2008
Nederland Leest 2008
Annejet van der Zijl schrijft Lofrede op Twee vrouwen

Annejet van der Zijl
© Anja van Wijgerden

De Lofrede op Twee vrouwen van Harry Mulisch, het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2008, wordt geschreven door Annejet van der Zijl. Hella S. Haasse (2006) en Jan Siebelink (2007) gingen haar als lofredenaars voor.

Tijdens Nederland Leest wordt Twee vrouwen gratis verspreid onder leden van de openbare bibliotheken. Lezers worden aangemoedigd het boek te lezen en hier met elkaar over in discussie te gaan. Dankzij financiële steun van Stichting Lezen wordt ook dit jaar het Nederland Leest-boek gratis verspreid onder leerlingen van klas 4-havo en 4-vwo. De derde editie van Nederland Leest vindt plaats van vrijdag 17 oktober t/m vrijdag 14 november.

Annejet van der Zijl las Twee vrouwen voor de eerste keer in de jaren zeventig, toen het op de leeslijst van haar middelbare school stond en ze nog geen idee had dat ze ooit zelf schrijfster zou worden. Na studies in Amsterdam en Londen werkte ze tien jaar in de journalistiek, om in 1998 te debuteren met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte schrijvers- en kunstenaarskolonie.

Anna, haar alom geprezen biografie over Annie M.G. Schmidt, verscheen in2002, gevolgd door Sonny Boy dat inmiddels is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle boeken op het gebied van de literaire non-fictie. Momenteel werkt Annejet van der Zijl aan een biografie over Prins Bernhard.

De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de Stichting CPNB. Al in het eerste jaar kende de campagne een hoge oplage: het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion verscheen in een oplage van 725.000.

In 2007 werden 957.500 exemplaren van De gelukkige klas van Theo Thijssen gratis verspreid onder leden van de openbare bibliotheken. De oplage van het Nederland Leest-boek 2008, Harry Mulisch' Twee vrouwen (De Bezige Bij), wordt later dit jaar bekendgemaakt. Twee Vrouwen beleeft dan haar 24ste druk. Philip Freriks is voor het derde achtereenvolgende jaar ambassadeur van Nederland Leest.

www.nederlandleest.nl