Gemeente Nijmegen

Toon Peters krijgt de Zilveren Waalbrugspeld

31/03/2008

A.F. Peters (76) krijgt komende zaterdag de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn inzet voor het toneelleven in Nijmegen als bestuurslid van Toneelgroep St. Genesius gedurende de afgelopen 45 jaar.

Toon Peters is sinds 17 januari 1961 lid van toneelgroep St. Genesius. In 1963 trad hij in het bestuur. Korte tijd later heeft hij het penningmeesterschap overgenomen. Deze functie bekleedt hij nu nog steeds en hij doet de werkzaamheden die erbij horen vol overgave. St. Genesius is de oudste toneelvereniging van Nijmegen en een onderafdeling van de Nijmeegse Kolpingvereniging. Toon Peters heeft zich ingezet om het traditionele toneel dat de toneelgroep speelt (onder andere kluchten en blijspelen) te behouden voor de stad Nijmegen. Zeker in de jaren `70 gingen veel toneelverenigingen in Nijmegen ter ziele door de opkomst van de televisie maar het is St. Genesius gelukt om te overleven, mede dankzij Toon Peters. Toon Peters heeft meer dan 90 rollen gespeeld in diverse kluchten, blijspelen en serieuzere stukken. Hij is altijd de drijvende kracht geweest met opvoeringen in de diverse verzorgingshuizen en buurtcentra in Nijmegen en omgeving.
St. Genesius speelt ook, vooral tijdens de Sinterklaastijd, kindertoneel. In Nijmegen en omstreken staat Toon Peters daardoor ook bekend als `Jan Klaassen'. Hij speelt al meer dan 40 jaar deze rol. Hij is de schrijver, regisseur en hoofdfiguur van dit interactieve meeleeftheater waar naar schatting al meer dan 10.000 kinderen in Nijmegen en omstreken van hebben genoten. Bij het huwelijk van Willem Alexander en Maxima heeft Peters voor het oranjecomité in een grote tent op Plein `44 een Jan Klaassen voorstelling gegeven voor alle kinderen van Nijmegen.

Op zaterdag 29 maart om 19.30 uur reikt loco-burgemeester Hannie Kunst de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de jubileumreceptie ter ere van het 110-jarig bestaan van toneelgroep St. Genesius. De uitreiking vindt plaats in het Kolpinghuis, Smetiusstraat 1 in Nijmegen.